Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Farlige kemikalier i maden

Miljøstyrelsen har i dag to lister over farlige kemikalier. Den mest brugte er listen over såkaldte "uønskede stoffer".

Den tæller 68 navngivne stoffer eller stofgrupper, som styrelsen gerne ser fjernet fra alle varer, der sælges i Danmark, fordi de er særligt problematiske. De 68 stoffer sælges i mængder på over 100 tons om året.

Den anden liste er den såkaldte "effektliste" og tæller ikke mindre end 1.404 stoffer, der af Miljøstyrelsen anses for at have problematiske egenskaber. Her er der tale om stoffer, der sælges mindre end 100 tons af om året. Der er ikke tale om forbudslister eller om stoffer, der udgør nogen akut risiko for vores helbred.

Ifølge kontorchef Lisbeth Seedorff fra Miljøstyrelsens kemikaliekontor satser styrelsen på, at det udspil, som EU-Kommissionen ventes at komme med på kemikalieområdet til sommer, i løbet af få år helt vil fjerne de farligste kemikalier fra vores hverdag. Der foregår imidlertid lige nu en voldsom kamp bag kulisserne mellem EU’s miljøfolk og den stærke kemikalie-lobby i EU.

Kemikalier i frugt og grønt
Fødevaredirektoratet testede i 2000 indholdet af kemikalier i 1.510 prøver af frugt og grønt fra forskellige lande. 439 af prøverne viste rester af sprøjtegifte og andre kemikalier.

For en enkelt prøve – P 909 – foretaget på ca. et kilo mandariner/clementiner fra Spanien, blev der fundet indhold af følgende stoffer:

  

Godkendte giftstoffers grænseværdi i Danmark

 

mg/kg 

mg/kg

Azinphos-methyl 

0,05 

1,00

Chlorpyrifos 

0,02 

2,00

Imazalil 

2,00 

5,00

Malathion 

0,07 

2,00

Methidathion 

0,18 

2,00

Thiabendazol 

1,50 

6,00

Azinphos-methyl
Organophosphat. Påvirker nervesystemet. Udviklet af tyskerne under 2. Verdenskrig. Især farlig for børn. Kan give hjerne- og udviklingsskader. Klassificeres af WHO som tilhørende den næstfarligste gruppe af sprøjtegifte.

Chlorpyrifos
Organophosphat. Påvirker nervesystemet. Udviklet af tyskerne under 2. Verdenskrig. Især farlig for børn. Kan give hjerne- og udviklingsskader. Mistænkes for at være hormonforstyrrende. Klassificeres af WHO som tilhørende den 3. farligste gruppe af sprøjtegifte. Forbudt i USA til al indendørs anvendelse på grund af helbredsrisiko for børn.

Imazalil
Svampemiddel. Den amerikanske miljøstyrelse anser det for "sandsynligvis kræftfremkaldende". Mistænkt for at være reproduktionsskadeligt. Klassificeres af WHO som tilhørende den 3. farligste gruppe af sprøjtegifte.

Malathion
Organophosphat. Påvirker nervesystemet. Udviklet af tyskerne under 2. Verdenskrig. Ikke blandt de farligste organophosphater. Kan give hjerne- og udviklingsskader. Mistænkes for at være hormonforstyrrende. Klassificeres af WHO som tilhørende den 4. farligste gruppe af sprøjtegifte. Findes bl.a. i lusemidler.

Methidathion
Påvirker nervesystemet. Udviklet af tyskerne under 2. Verdenskrig. Især farligt for børn. Kan give hjerne- og udviklingsskader. Mistænkes for at være kræftfremkaldende. Klassificeres af WHO som tilhørende den næstfarligste gruppe af sprøjtegifte.

Thiabendazol
Svampemiddel. Den amerikanske miljøstyrelse anser det for "sandsynligvis kræftfremkaldende". Mistænkt for at være reproduktionsskadeligt. Klassificeres af WHO som tilhørende den mindst farligste gruppe af sprøjtegifte.

Kilde: Pesticide Action Network North America og Fødevaredirektoratet.

Pharma Info Update 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012