Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Coffein - selv små doser kan skade blodårerne

Små doser af coffein (koffein: søg på coffein), selv så lidt som i en kop kaffe, kan medføre midlertidig stivhed i blodårernes vægge i følge to nye undersøgelser.

Forskere under ledelse af Dr. Charalambos Vlachopoulos fra Athen Medical School i Grækenland undersøgte effekten af coffein på folk med lettere forhøjet blodtryk og på folk med normalt blodtryk. Forskerne fandt ud af, at personerne med forhøjet blodtryk, som indtog en pille med 250 milligram koffein, svarende til koffeinindholdet i 2-3 kopper kaffe, oplevede en midlertidig stigning i blodtrykket, samt en større stivhed i hovedpulsåren, der forlader hjertet.

I den anden undersøgelse oplevede en lille gruppe mennesker med normalt blodtryk ligeledes en midlertidig øgelse af stivheden i pulsårevæggene efter indtagelse af en pille med et coffeinindhold svarende til en enkelt kop kaffe.

Dr. Vlachopoulos og hans hold målte pulsårestivheden ved at undersøge pulsens hastighed i hovedpulsåren.

Pulsårer skal være eftergivelige nok til at udvide sig, når muskler, herunder hjertet, har brug for mere ilt, og et tab af elasticitet betyder at hjertet skal arbejde hårdere for at pumpe blodet rundt, hvilket fører til forhøjet blodtryk.

Hos den generelle befolkning er forhøjet blodtryk en stor risikofaktor for udviklingen af alvorlige tilstande, som hjertekarsygdomme, hjerteanfald og nyresvigt. Blodtrykket anses for at være forhøjet, hvis det systoliske tryk er over 140 mm kviksølv og det diastoliske over 90 mm kviksølv.

I den første undersøgelse gav Dr. Vlachopoulos og hans hold 10 patienter med lettere forhøjet blodtryk en højdosis coffeinpille, og senere en placebopille uden coffein. Coffeinpillen fik det systoliske blodtryk til at stige med 11.4 mm kvivksølv i forhold til placebopillen.

I den anden undersøgelse fik coffein, svarende til en kop kaffe pulsårerne til at blive stivere hos 10 patienter med normalt blodtryk, og hævede deres systoliske blodtryk med 3 mm kviksølv og deres diastoliske tryk med 6.5 mm kviksølv.

Pulshastigheden vendte efterhånden tilbage til sit normale niveau, men forblev forhøjet op til tre timer efter indtagelse af koffeinpillerne.

Dr. Vlachopoulos forklarede, at den øgede stivhed i pulsårerne grundet koffeinen kan forværre tilstanden for patienter med forhøjet blodtryk og øge risikoen for et hjerteanfald. Den øgede stivhed reducerer ligeledes mængden af ilt, der bliver transporteret til hjertet.

Begge undersøgelser involverede kun et lille antal patienter og yderligere forskning er påkrævet, før læger kan udstede specifikke anbefalinger omkring brugen af coffein, påpeger de græske forskere, men tilføjer, at visse patienter, som i forvejen har stive pulsårer godt kan begynde at begrænse deres forbrug af coffein.

Kilde: Reuters Health d. 17. maj 2002

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012