Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Virus – den usynlige dræber

Nye sygdomme truer menneskeheden. Forårsaget af ukendte, bittesmå sygdomsfremkaldere - virus. Ofte slumrer de i årevis i kroppen på deres ofre. Som tidsindstillede bomber.

Den tyske tennisspiller Michael Westphal hentede formentlig den dødelige virus i Australien. Da Michael døde, kunne ingen læge med sikkerhed sige, hvilken sygdom, han var død af. "Aids var det ikke, det gik det for hurtigt til," mente prof. Herbert Schmitz, virolog ved tropeinstituttet i Hamburg, hvor Michael var blevet undersøgt.

Snedige ubudne gæster: Et virus bruger sit offer meget målrettet.
En rendyrket kriminalhistorie fra mikrobernes verden.

Lægerne havde sendt virus-prøver til forskningsinstituttet, men eksperterne kunne ikke stille noget op. "En herpes-virus," formodede eksperterne.

Virus - er det menneskehedens nye svøbe? Hemmelighedsfulde, bittesmå partikler, som truer os med nye, dødelige sygdomme? Det ser sådan ud: 800.000 spædbørn dør hvert år af den såkaldte rota-virus, en allerede kendt sygdomsfremkalder, der udløser alvorlig diarre. Aids truer hele kontinenter.

Influenza har i mange år hjemsøgt hundrede tusinder af mennesker. Virus kan udløse bestemte kræftformer, give leverbetændelse, åndedrætslammelse, helvedesild, blindhed og børnelammelse. De mistænkes for at udløse multipel sklerose og være involveret i opståen af Alzheimers syge.

Bag millioner af dødsfald, hvor hjerteinfarkt, kredsløbs- eller nyresvigt angives som årsag, er der i virkeligheden måske tale om en dødelig virus.

Den strålende isdanser Heiko Fischer var 29, da han døde. Pludselig blev han syg - hjertedød efter en virus-influenza!

Fodboldtræner Ernst Happel led i ugevis under en eksotisk virus, han muligvis havde fået under et træningsophold på Madeira. Sangerinden Cher har den såkaldte slapheds-virus (formentlig Epstein-Barr-virus). Denne er allerede udbredt hos millioner af mennesker og udløser den hemmelighedsfulde "Yuppi-influenza", også kendt som det "kroniske træthedssyndrom". Symptomer: Influenza og lammelsesfænomener, der kan blive til direkte arbejdsuduelighed. "Jeg føler mig som en på 100," har Cher (44) beklaget sig.

"Derrick" Horst Tappert måtte i 1984 på hospitalet med høj virusfeber og brød siden sammen under filmoptagelser. "Jeg er bange for, at denne virus kan anrette et eller andet frygteligt," siger han.

Ubegrundet er denne frygt ikke. For det er det værste ved virus: De kan for det meste ikke bekæmpes med medikamenter. Det menneskelige immunsystem, det i blodet "patruljerende" beskyttelsespoliti mod fremmedlegemer og sygdomsfremkaldere, må alene klare de fremmede invasorer.

"Virus er vores eneste virkelige rivaler i herredømmet over planeten," hævder Nobelprismodtager Joshua Lederberg fra Rockefeller-universitetet i New York. "Vi skal være oppe på mærkerne for at holde trit med dem".

Virus er nemlig mestre i at maskere og forandre sig. Det har f.eks. hidtil gjort det umuligt at finde en vaccine mod Aids.

Det gør det også svært at udvikle en på langt sigt virksom influenza-vaccine: Der kan kun ydes en beskyttelse mod de kendte influenza-virus, men der dukker hele tiden nye varianter op, imod hvilke man må udvikle et nyt "passende" serum.

I dag kender man langt over 100 sygdomme, der er forårsaget af virus. Fra harmløse vorter til hver 5. dødelige kræftsygdom hos kvinder.

Virus er de mindste væsner og samtidig menneskets største fjender. De er så.små, at f.eks. 40.000 polio-virus (årsag til børnelammelse) anbragt ved siden af hinanden ikke rækker længere end 1 millimeter.

Uden for legemet er virus døde som et sandkorn. De vågner først til liv, når de er trængt ind i en celle. Her overtager deres arvemateriale kommandoen, cellen producerer flere virus, indtil de for det meste går til grunde af det. Den djævelske mekanisme i Aids-virus består eksempelvis i, at virus netop overfalder og omprogrammerer de celler, som egentlig skulle tilintetgøre sygdomfremkalderne. Således svækkes immunsystemet selv permanent - indtil det bryder sammen, og kroppen dermed er forsvarsløs over for infektioner.

Hidtil er der kun udviklet vaccine mod forholdsvis få virus: F.eks. mod hepatitis-B-virus, der udløser leverbetændelse, mod kopper og poliovirus, som fremkalder børnelammelse.

Da virus nærmest er allestedsnærværende, kan man ikke gøre synderligt meget for at undgå dem. "I troperne bliver mange virus overført af insekter", forklarer prof. Herbert Schmitz fra Tropeinstituttet i Hamburg. Turister bør beskytte sig.

Også ved seksuel omgang kan man inficere partneren med forskellige virus, ikke bare Aids, men også herpes- og papilloma-virus, som forårsager vorter og kan fremkalde kræft hos både mænd og kvinder.

Visse virus-arter er særligt lumske: De såkaldte langsomme virus sniger sig ubemærket. ind i kroppen, og aktiveres måske først år eller årtier senere.

Prof. Volker Meulen, leder af instituttet for virologi og immunologi ved universitetet i Würzburg siger: "Der udvikles en langsom, men fremadskridende sygdomsproces, der hver gang fører til døden".

Også Aids-virus hører til denne gruppe. Andre virus slumrer i organer som milt, lever og hjerne. Så eksploderer de pludselig efter flere år. Når immunsystemet er på et nulpunkt, når man f.eks. har en stor kropslig anstrengelse bag sig. Eller man står over for en skilsmisse. Eller fyres fra sit arbejde. Eller når en nær slægtning dør.

Man siger ofte om en kone, der dør kort efter sin mand, at hun er død af sorg. Men ofte er det kun en halv sandhed. Virus kan være den egentlige dødsårsag.

Bedste køb af virusbekæmpende kosttilskud i Danmark:
Urte-Pensil kapsler & tabletter
Kinesisk Malurt kapsler
Ipe Roxo kapsler & the
Candolic kapsler
Phyto Olivir kapsler

Health News 2002 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012