Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kritikken af danske læger er massiv i ny rapport

Ny rapport viser, at behandling gør os endnu mere syge

En ny rapport viser, at vi ikke har så meget at prale at i Danmark. Langt de fleste, der har deltaget i undersøgelsen, har fået det dårligere af at komme under behandling.

Det er en af de opsigtsvækkende konklusioner, som professor, dr. phil. Eggert Petersen, Institut for trivsels- og livskvalitetsstudier, når frem til i en rapport, han har lavet i samarbejde med AOF i Silkeborg og kommunerne Galten, Glem, Hammel, Ry, Them og Silkeborg.

Sygefraværet i Danmark udgør fem procent af arbejdsstyrken, og det svarer til 150.000 fuldtidsstillinger. Den samlede udgift for samfundet er på 27 mia. kroner.

Rapporten "Behandlingsmiljø, behandlingstrivsel, behandlingsresultat" påviser, at de menneskelige omkostninger er langt større.

"Det skyldes ikke mindst, at der er store problemer med den behandlingsmæssige side af samspillet mellem den langtidssyge og behandlersystemet," konstaterer Eggert Petersen.

Ud af 371 langtidssyge, der har deltaget i undersøgelsen, er det kun ganske få, der mener, at de har fået færre problemer af at være syge.

60,9 pct. siger, at de har fået flere problemer med trivslen i løbet af sygemeldingen. Og når det gælder det sygeligt betingede, har 45,4 pct. endda oplevet, at de har fået det værre under behandlingen.

"Det er altså et yderst dårligt resultat, behandlingssystemet kan fremvise. En del af skylden for, at det går så dårligt, er ventelisterne. Halvdelen af de langtidssyge har stået på venteliste i 4-12 måneder, syv procent har endda haft deres navn på ventelisten i mere end et år," siger Eggert Petersen.

Utilfredse patienter
Kritikken af lægerne er massiv i den ny rapport. Patienterne er stærkt utilfredse med den måde, lægerne taler til patienterne, og lægerne er, ifølge patienterne, ikke meget for at give dem indflydelse på behandlingen. Lidt bedre er kritikken af det sociale behandlingssystem. Her viser undersøgelsen, at der er en generel tilfredshed med informationsniveauet, men de syge savner flere muligheder for at få en personlig samtale med sagsbehandleren om patientens tilværelse, og der er en markant oplevelse af, at den behandling, de bliver udsat for på socialkontoret, er dårlig.

Bedre løsning
På lægesiden skal diagnosticeringen ske hurtigere, og der skal ske en bedre planlægning af behandlingen sammen med den syge. Lægerne skal blive bedre til at informere og give fuld besked om patientens fremtid, og de skal tillægge patientens psykologiske situation en meget større betydning.

Også den sociale del af behandlingssystemet får et par råd med på vejen:

Der skal gives bedre plads til patienter fra liberale erhverv. Den syge skal have tilbud om psykologbistand, og der skal åbnes for alternativ behandling.

Health News 2002 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012