Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

EU-lobbyisme styrer svage politikere i tobakssagen

Tobaksindustrien dyrkede skjulte kontakter til bl.a. danske toppolitikere, det konkluderer tre amerikanske forskere ved University of California i en opsigtsvækkende artikel, der er blevet offentliggjort i det ansete engelske lægetidsskrift The Lancet.

Artiklen bygger blandt andet på en gennemgang af tusindvis af interne dokumenter fra verdens største tobaksproducenter, der er blevet tvunget til at åbne dele af deres arkiver for offentligheden i kølvandet på de amerikanske rygerretssager.

Målrettet og udspekuleret lobbyisme er den direkte årsag til, at EU's forbud mod tobaksreklamer nu har trukket ud i foreløbigt 13 år.

EU har således været genstand for et massivt bombardement fra den internationale tobaksindustri, der blandt andet involverede skjulte kontakter til absolutte toppolitikere som den tidligere tyske forbundskansler Helmut Kohl, den tidligere britiske premierminister Margaret Thatcher, den tidligere britiske sundhedsminister Kenneth Clarke samt den forhenværende tyske EU-industrikommissær Martin Bangemann.

Også Danmark spillede en fremtrædende rolle i industriens strategier op gennem 1990'erne via tobaksgiganten Philip Morris' dannelse af Komiteen for Kommerciel Ytringsfrihed, der blandt andre talte fremtrædende danske personligheder som nu afdøde professor Johannes Sløk, tidligere Thrige-Titan-direktør Sten Danø, forsvarsadvokat Morten Wagner samt SAS' daværende koncerndirektør Frede Ahlgren-Eriksen.

Ved at undlade at stemme styrkede Danmark det blokerende flertal i ministerrådet, konstaterer de tre amerikanske forskere.

Baggrunden for den danske succes var Philip Morris ikke i tvivl om:

"... styringen af koalitionen foregår i strakt arm - væk fra P.M. (Philip Morris, red.)," sagde Bobby Kaplan i sin tale fra 1990.

Et totalforbud mod tobaksreklamer blev første gang bragt på bane i 1989, men er endnu ikke blevet til noget. I 1998 blev det vedtaget, men Tyskland indbragte sagen for EF-domstolen, og den underkendte direktivet i 2000.

Komiteen hvervede ifølge tobakspapirerne flere end 50 prominente danskere, og i en tale af Philip Morris' kommunikationschef, Bobby Kaplan, i 1991, hedder det blandt andet, at komiteen "formentlig var den største enkeltfaktor, der gjorde, at Danmark undlod at stemme om reklamedirektivet i EU i 1990".

Arkiverne, som de amerikanske forskere bygger deres artikel i The Lancet på, har også tidligere dannet baggrund for danske afsløringer.

Således kom det blandt andet frem, at den landskendte læge Tage Voss i årevis var direkte på lønningslisten hos Philip Morris samtidig med, at han offentligt betvivlede sammenhængen mellem tobaksrygning og lungekræft.

Også den tidligere toppolitiker Uffe Ellemann Jensen har været i søgelyset, fordi Philip Morris hævdede at have investeret i den daværende udenrigsminister.

Dette har Ellemann Jensen pure afvist.

Kilde: Ritzau

Hård tobak - også sygeplejersker støtter tobaksindistrien
"Man brugen megen tid på at tale om sundhedsfremme, og så poster de penge ind i tobaksindustrien. Det kan jeg godt få dårlig smag i munden over".

(Camille Palm, sygeplejerske på Hvidovre Hospital, er forarget over, at sygeplejerskernes pensionskasse investerer 71 mia. kr. årligt i tobaksindustrien. Kilde: Nyhedsavisen, 6. oktober 2006).


Health News 2002/6