Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Blåbær

Blåbær kendes blandt andet som whortleberry, huckleberry og bilberry alt afhængig af verdensdel. Den latinske betegnelse er  Vaccinium myrtillus. Planten vokser typisk i regioner med bjerge eller lyng, og den findes vildtvoksende i nordeuropæiske lande og i det nordlige Amerika. De fleste kender blåbær som en vild delikatesse, der anvendes i madlavningen, men planten såvel som dens bær har i mange hundrede år været anvendt til medicinske formål. Traditionelt har blade og bær, i form af en stærk te, været anvendt mod diarré, betændelsestilstande i mund og hals, blærebetændelse, mavesår samt nyresten.

Aktive stoffer i blåbær
De aktive stoffer i blåbær er tannin, flavonglykosid og anthocyanin. Sidstnævnte sørger for pigment til bærrets helt specielle mørkeblå farve. Anthocyanin er dog mere end et slags farvestof, idet det også fungerer som en meget kraftig antioxidant. Blåbær har et meget høj, og nogle siger den højeste, antioxidantiske kapacitet. Dette kan også ses i relation til et højt indhold af vitamin A og C.

Blåbærs anvendelse i dag
Blåbærs anthocyanin hjælper med at bekæmpe betændelsestilstande og styrker bindevævet. Betændelse opstår, når skadelige enzymer ødelægger bindevævet i kapillærerne, så blodet kan løbe ud i det omkringliggende bindevæv. Anthocyanin kan dog hjælpe med at neutralisere disse enzymer og således formindske risikoen for betændelse. Endvidere kan anthocyanin forhindre frie radikaler (des. ustabile oxygen molekyler) i at skade bindevævet. På denne måde hjælper bilberry med at stabilisere kollagen - et protein som udgør "rygraden" i det sunde bindevæv.

Anthocyanin hjælper også med at forbedre blodgennemstrømningen i svage kapillærer, såvel som i større vener. Blåbærs anthocyanin styrker kapillærerne ved at beskytte dem mod de fri radikalers skadelige virkning, hvorved kapillærernes vægge stabiliseres. Blåbær kan på den måde være medvirkende til at hjælpe mennesker med perifere forstyrrelse i blodkredsløbet.

Blåbær ekstrakt
Inden for den terapeutiske kategori anvendes blåbær i dag som en ekstrakt indeholdende en stærkt koncentreret mængde af de aktive stoff anthocyanin. Det er muligt at standardisere blåbærekstrakt med et anthocyanin-indhold på 25% i en koncentration der er 100-250 gange større end den, der findes i friske blåbær. Indholdet af det aktive stof kan dog variere betydeligt alt afhængig af hvilken analysemetode, der anvendes. UV-metoden kan fejlagtigt vise et højere indhold af anthocyanin, hvorfor HPLC-metoden anbefales ved bestemmelse af anthocyanin-indholdet i blåbærekstrakt.

Vidste du
- at ifølge rygterne, blev blåbærmarmelade givet til piloter ved det britiske Royal Air Force under Anden Verdenskrig for at forbedre deres syn - herunder nattesynet - med henblik på at skærpe piloternes navigationsevne i luften.

En af forklaringerne bag dette fænomen er blåbæranthocyanins evne til at beskytte øjet mod frie radikaler forårsaget af UV-stråling og forurening. Beskyttelsen mod frie radikalers angreb på blodårerne i øjet forbedrer blodcirkulationen og øjets bindevæv stabiliseres.

Bedste køb i Danmark:
Blue Vision kapsler (500 mg), 60 stk.

Health News Update 2002