Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Tvivl om effekt af fiskeolie

Helsemiddel feder, men gavner måske ikke

Fiskeolie feder måske mere, end den gavner. En læge fra Landbohøjskolen fastslår på baggrund af et eksperiment, at det er tvivlsomt, om almindelige raske mennesker nedsætter deres risiko for sygdom og død alene ved at spise fiskeolie-kapsler. Derimod er de ret sikre på at tage på i vægt.

Fiskeolie har i de senere år været stærkt opreklameret som middel mod en stribe af de såkaldte velfærdssygdomme, der hænger sammen med kolesterolindholdet i blodet, f.eks. hjerte- og kredsløbssygdomme.

På den baggrund har Forskningsinstitut for Human Ernæring ved Landbohøjskolen i København gennemført et eksperiment med 18 raske personer, der i en periode på fire uger blev bedt om hver dag at spise seks gram olie og i øvrigt fortsætte med at leve som sædvanligt.

Halvdelen fik fiskeolie, den anden halvdel tidselolie. Efter fire uger måltes deres vægt og kolesteroltal. De fleste havde taget på i vægt, især den gruppe, som have fået fiskeolie.

Og ganske vist havde de personer, som fik fiskeolie, fået forhøjet indholdet af den såkaldt "gode" kolesterol, HDL, i blodet, fortæller læge, adjunkt Peter Marckmann i en artikel i bladet Lægesekretær Nyt.

Men indholdet af den "onde" kolesterol, LDL, var ikke påvirket. Og det er den, der kan forårsege sygdomme.

Dertil kommer, at de fleste danskere i forvejen har et højt og tilstrækkeligt indhold af den "gode" kolesterol i bladet.

Eksperimentet på Landbohøjskolen viste, at de fleste mennesker må forvente en årlig vægtstigning på to-tre kilo, hvis de hver dag supplerer deres kost med seks gram fiskeolie. Uden samtidig at nedsætte deres risiko for hjerte- og kredsløbsygdomme.

Løsningen på kolesterolproblemerne ligger snarere i en omlægning af den daglige kost, så den bliver mere fedtfattig og fiberrig. Det er en sikker og effektiv måde et nedbringe blodets indhold af den skadelige kolesterol på, konkluderer læge Peter Marckmann i bladet.

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012