Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Læger kan slå gratis ihjel

En fy-bemærkning og en bøde. Det er straffen for at slå ihjel på danske sygehuse. Den kendte Viborg-advokat Morten Wagner betegner på baggrund af næste uges retssag over Otto Georg Nielsens makabre død sidste år på Grenaa Centralsygehus domstolenes lægebeskyttelse som overdreven og "dybt tragisk".

Otto Georg Nielsen havde blod i urinen, da han en februardag i 1998 lod sig indlægge på Grenaa Centralsygehus. Men det var ikke den vellykkede blæreoperation og en efterfølgende katederudskylning, der tog livet af den 84-årige kronjyde.

Det var en klar fejl af den vagthavende narkoseoverlæge. Under Otto Georg Nielsens opvågning ville hun give den tidligere ekspeditionssekretær ilt. Men af ukendte årsager undlod den erfarne læge at slutte en returventil til slangen. Resultatet var chokerende. Mens hun forlod stuen i et andet ærinde, blev der pumpet en 10 gange større iltmængde ind i lungerne, end de kunne rumme.

Kroppen blev spilet voldsomt op, og efter ca. 40 sekunder døde Otto Georg Nielsen, da først lungerne og derefter hans underliv bristede. Forsøg på genoplivning var nytteløse.

På grundlag af den makabre sag har Grenaa Centralsygehus valgt at skifte udstyr, så ilttilslutningen er samlet i et stykke.

Drabssagen kan dog få alvorlige konsekvenser for den tiltalte overlæges job og karriere.

"Læger nyder en overdreven beskyttelse i dagens Danmark. Det er jo fuldstændig omkostningsfrit at slå ihjel på de danske sygehuse," mener Morten Wagner, der især har gjort sig bemærket som forsvarer i den berømte Pedal Ove-sag.

Efter Viborg-advokatens mening strider det imod befolkningens retsopfattelse, at dødelige lægefejl kun i meget grove sager, og kun hvis de forekommer flere gange, straffes med andet end en bøde på få tusinder kroner og en næse.

Domstolene skrider yderst sjældent til fængsling i sager om lægesjusk, selvom strafferammen for uagtsomt manddrab strækker sig op til fire år bag tremmerne. Og inddragelse af lægers autorisation forekommer stort set aldrig.

Det krænker efter Mortens Wagners mening befolkningens retsopfattelse.

"Det er ulykkeligt og dybt tragisk. Loven er mere med lægerne end patienterne. Som reglerne er, kan Otto Georg Nielsens enke kun gøre sig håb om et mindre beløb til dækning af begravelsesudgifterne. Erstatning får hun ikke. Hvorfor? Fordi hun er for gammel og er i stand til at forsørge sig selv økonomisk," siger Morten Wagner.

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012