Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Borago olie – usaglig mistænkeliggørelse

Borago planten, hvis latinske navn er Borago officinalis, er en enårig plante, der vokser i Europa og Nordamerika. Af frøene udvindes en olie, der typisk indeholder 20-30% gamma-linolensyre (GLA). Til sammenligning indeholder kæmpenatlysolie kun ca. 10% GLA.

Gamma-linolensyre har vigtige terapeutiske egenskaber:

  • Den virker antiinflammatorisk, især hvor der er tale om kroniske betændelsestilstande (reumatisk artritis, Sjögrens syndrom).        
  • Den modvirker blodpladesammenklæbning.        
  • Den understøtter cellemembranernes fleksibilitet.        
  • Den lindrer symptomerne i forbindelse med Raynauds sygdom        
  • Den understøtter behandlingen af atopisk eksem (neurodermatitis)        
  • Den lindrer generne ved PMS (præmenstruelle syndrom)        
  • Den styrker immunforsvaret

Boragos blade og blomster kan indeholde såkaldte pyrrolizidin alkaloider (PA), der menes at virke toksisk, og derfor anbefales det, at man ikke bruger disse dele af planten til indtagelse, selv om der er en tusindårig tradition for en sådan anvendelse. Olien er derimod uden PA'er og dermed sikker til indtagelse - som det også kan ses på ca. 4.000 internet-sider, der fremhæver borago oliens fordele i forhold til kæmpenatlys olie.

Mistænkeliggørelse 
Fra forskellig side har man nu i nogen tid forsøgt at mistænkeliggøre borago olie, idet det hævdes, 1) at borago olie fremmer blodpladesammenklæbningen og således øger risikoen for hjerte- kredsløbsproblemer, og 2) at borago olie indeholder PA'er i mængder, der gør den farlig til indtagelse. Bag denne mistænkeliggørelse står producenter af kæmpenatlysolie og Udo's Choice, som dog på på sin hjemmeside er nødt til at indrømme, at der ikke findes videnskabeligt belæg for at betragte borago olie som farlig ("From what I've read, I cannot consider borage oil to be safe and non-toxic to humans at this time. Lack of proof of toxicity is not proof of safety. But check out the references, and judge for yourself", Udo Erasmus).

En usaglig artikel og forældet dokumentation
Et sådant belæg mener kostvejlederne Lise Faurschou Hastrup og Anette Harbech Olesen til gengæld at kunne levere. I en artikel i Mit Helbred ("Et spørgsmål om cellefedt eller dellefedt", nr. 3, 2002) skriver de, at "indtagelsen af borago olie kan øge sammenklumpningen af blodpladerne". Som dokumentation for denne påstand anføres en artikel fra Nutrition Research, 13, 1993 (!) (D. E. Barre et al.: The effect of borage oil supplementation on human platelet aggregation etc.). Åbenbart er de to forfattere ikke klar over, at konklusionerne fra denne forældede undersøgelse baserer sig på en helt ekstrem og urealistisk høj indtagelse af borago olie. Vi skal her referere, hvad en anden gruppe forskere har at sige om undersøgelsen:

"Et tidligere arbejde af Barre et al. (Nutrition Research, 13:1993) rapporterede, at indtagelsen af et meget højt niveau af GLA (5,23 g GLA/dag i gennemsnit), fra ca. 24 g/dag borago olie, i 43 dage, øgede blodpladeaggregation. Denne opdagelse førte os til at undersøge effekten af en mere rimelig dosering (3 g/dag) af borago olie på blodpladeaggregation hos 30 sunde frivillige mænd (fra 18 til 45 år). I en dobbeltblind undersøgelse med parallelle grupper blev borago olie sammenlignet med placebo over en 6-ugers behandlingsperiode. Plasma TC, TG, HDL-C, Lp(a) og LPA-1 blev ikke påvirket af borago olie kosttilskud. Signifikante stigninger i GLA og DGLA niveauerne i erythrocytmembran PL'er blev registreret. Ingen ændring i AA-niveauerne indtrådte, som kunne føre til en signifikant stigning i DGLA/AA forholdet. Spontan, kollagen og AA-induceret blodpladeaggregation og TXB2-niveauer blev ikke signifikant modificerede af borago olie. Vi tænker os, at stigningen i blodpladeaggregationen som rapporteret af Barre og kolleger ikke er relateret til borago olie, men til den betragtelige mængde af andre fedtstoffer i diæten (24 g/dag), da andre forskere har påvist, at meget fed kost øger blodpladeaggregationen.

Vi konkluderer, at en terapeutisk dosis (3 g/dag) boragolie kan bruges som en GLA-kilde uden negative virkninger på blodpladeaggregationen eller uden nogen risiko for blodpladefremkaldt trombose".

(Bard, J. M., Luc, G., Jude, B., Bordet, J. C., Lacroix, B., Bonte, J. P., Parra, H. J. and Duriez, P. 1998. A therapeutic dosage (3 g/day) of borage oil supplement has no effect on platelet aggregation in healthy volunteers. Fundam. Clin. Pharmacol. 11:143).

Natur-Drogeriet A/S har i et brev af 10. juni 2002 henvendt sig til Lise Faurschou Hastrup og Anette Harbech Olesen for at høre, om de har lagt andre og gerne nyere undersøgelser til grund for deres påstand. Det er imidlertid ikke tilfældet, for i deres svar af 18. juni skriver de, at artiklen fra 1993 "klart viser, at borago olien øger blodplade aggregationen", og at "vi ikke har kunnet finde, ej heller har modtaget materiale, der modsiger dette" (!).

Hvorfor man må konkludere, at de to kostvejledere har baseret deres mistænkeliggørelse af borago olie på et ikke-opdateret materiale, der bygger på en helt urealistisk doseringsmængde, nemlig 24 gram om dagen i forhold til den normalt anbefalede dosis på 0,5-1,5 gram. Deres nedgørelse af Perfect Balance olien over for helsekostforhandlere har været til stor skade for forbrugerne.

Koldpresset - igen, igen - Perfect Balance bedst!
Lise Faurschou Hastrup og Anette Harbech Olesen hævder også, at borago olie ikke er koldpresset. Uden at definere, hvad der skal forstås ved "koldpresset". Hertil er at sige, at der opstår varme ved enhver oliepresning, og at en presning ved temperaturer på under 40 graders Celsius normalt betragtes som en koldpresning. Borago olien i f.eks. kosttilskudsolien "Perfect Balance" - et både billigere og mere næringsrigt økologisk konkurrerende produkt til Udo's Choice - er presset ved temperaturer på 30-37 grader Celsius og må derfor klassificeres som en koldpresset olie.

I øvrigt kunne kostvejlederne lige så godt påstå, at æbler er giftige, fordi æblekerner indeholder en vis ubetydelig mængde blåsyre.

Derfor ændres der ikke ved den sandhed, at forbrugeren med Perfect Balance får et mere prisgunstigt produkt, det eneste der er 100% økologisk, med mere end det dobbelte indhold af de vigtige omega-3 fedtsyrer.

Hvad med pyrrolizidin alkaloiderne i borago olie?
Den tyske sundhedsstyrelse anbefaler, at den daglige indtagelse af pyrrolizidin alkaloider (PA) ikke overstiger 1 mikrogram på grund af af deres mulige kræftfremkaldende og leverskadelige virkninger. Nye, avancerede analysemetoder gør det muligt at konstatere, at raffineret borago olie, der bruges som kosttilskud, er uden pyrrolizidin alkaloider

Dokumentationen herfor kommer fra et uafhængigt tysk laboratorium (Chemisches Laboratorium, Glasmoorstrasse 23, 22851 Hamburg-Norderstedt, september 2000).

Undersøgelsens resultat er sammenfattet i nedenstående tabel:

Sample

Lot nummer

Pyrrolizidin indhold

Borago frø

10478

37,8 mg/kg el. 37,8 ppm

Raffineret olie

800669

Ingen PA'er påvist
(påvisningsgrænse 4 mcg/kg el. 4 ppb)

Borago frøkage (rest efter presning)

 

62,8 mg/kg el. 62,8 ppm

Konklusionen er derfor, at borago olie er terapeutisk olie, der takket være det høje indhold af gamma-linolensyre besidder vigtige helsefordele, jf. indikationerne i begyndelsen af artiklen.

Health News 2002