Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Glucosamin, Chondro-Lenk og Lignisul MSM

art-slidgigthaandVi har i vores krop over 100 led, som muliggør og koordinerer de mest forskellige bevægelser. Med alderen sker der imidlertid en slitage på de ledbeskyttende brusklag, og der kan opstå slidgigt. Symptomerne ved slidgigt er mangeartede: knirkende ledlyde, hævelser og stivhed. Under den degenererende sygdomsproces kan der yderligere forekomme betændelse i ledhinden. Ledet hæver, og der kommer smerter.                                       

Der har i mange år i England og USA været præparater på markedet, som i kombination med en hensigtsmæssig livsførelse muliggør en bedring af ledsituationen og dermed af det samlede bevægelighedsbillede. Det drejer sig om Chondro-Lenk. Et andet lovende produkt er Lignisul MSM, der virker smertelindrende.

Glucosamin
Glucosamin stimulerer bruskcellerne til at producere kollagen og andre knoglesubstanser, hvorved bruskens elasticitet og spændkraft bevares. Glucosamin, der udvindes af krabbeskaller, har i flere videnskabelige undersøgelser vist sig at have en meget positiv virkning på slidgigt.

212 patienter med slidgigt i knæet fik gennem 3 år enten Glucosamin (1,5 g) eller placebo. Hos de sidste blev slidgigten forværret i løbet af de 3 år. Det kunne påvises, at ledspalten i knæet var blevet mere snæver, et tegn på at ledbrusken blev slidt. Men der var ingen forværring i Glucosamin-gruppen. Patienterne her havde også færre symptomer. Glucosamin har ingen bivirkninger af betydning. Forskerne konkluderer, at Glucosamin kan modvirke de forandringer i ledbrusken, som er typiske for slidgigt, ligesom symptomerne bliver mindre. Glucosamin findes naturligt i bruskens grundsubstans (Kilde: The Lancet 2001; 357: 251-256).

Chondro-Lenk
Chondroitin sulfat virker som en "væskemagnet". Det sørger for, at der oplagres tilstrækkeligt vand i brusken, således at denne ikke mister sine svampeagtige støddæmperegenskaber. Desuden bremser stoffet "brusknedbrydende" enzymer og understøtter dermed på rationel vis virkningen af stoffet.

Chondro-Lenk udbedrer beskadiget brusk og tilmed formindsker risikoen for betændelse i de ramte led. Der er ikke rapporteret om bivirkninger.

Chondro-Lenk udvindes af bruskkilder (kalve- og oksebrusk) og anvendes som et kosttilskud. Bruges den rå eller urensede chondroitin sulfat, er optagelsen minimal. Derfor er ren Chondro-Lenk med en optagelsesrate på op til 90% ved oral indtagelse nødvendig for at nå resultater.

For at heles og reparere sig selv må kroppen tilføres ernæring, noget der er almindeligt anerkendt, men i vidt omfang forsømmes. Chondroitin sulfat synes at være meget vigtig for at holde leddene sunde på grund af dets unikke evne til såkaldt chondroprotektion (bevarelse eller stimulering af reparationsfunktionen i bruskcellerne).

Lignisul MSM mod smerter
MSM (methyl-sulfonyl-melhan) er organisk svovl - den slags kroppen kan optage og udnytte. Svovl er det fjerde vigtigste mineral i kroppen, målt efter vægt. Det findes i alle celler, i alle dyr og planter. Forskerne har fundet ud af, at man ved at opvarme dimethyl sulfoxid (DMSO) får det til at krystallisere, hvorved man isolerer 99,9% af den gavnlige bestanddel MSM.

Lignisul MSM er udvundet af fyrretræer og er et rent, naturligt, stabilt, hvidt, lugtfrit, krystallinsk pulver uden DMSO's ubehagelige smag eller lugt.

Lignisul MSM anvendes foruden ved slidgigt også ved leddegigt (artritis), der er karakteriseret af smerter, stivhed, hævelser og nedsat bevægelighed. Der er rapporteret om betydelige forbedringer af tilstanden ved en daglig dosis på 2-8 gram (1 strøget tsk. = 3,5 g). Lignisul MSM reducerer ledsmerter og ledhævelser, men uden at skade mavesæk og ledbrusk, som det er tilfældet med "gigtpiller" af typen ibuprofen*.

*Gigtmidler ødelægger folks led:   Allerede i 1997 kunne læge Erik Münster i pressen afsløre en uhyggelig opdagelse, nemlig at det har vist sig, at visse af de mest brugte gigttabletter synes at fremme ødelæggelsen af ledbrusken. Det er tabletter, der bruges af mere end en halv million gigtpatienter i Danmark. Selv om de hjælper på smerter og bevægelsesindskrænkning, forværrer de altså på længere sigt gigten.
Det er midler i gruppen NSAID (non-steroide antiinflammatoriske stoffer), som hver tiende dansker bruger mod led- og muskelsmerter. Her i landet sælger apotekerne årligt for omkring 300 millioner kroner af disse medikamenter, og de tages af alle aldersklasser lige fra gamle, gigtkrogede mennesker til unge toptrænede sportsfolk, som får en akut skade.
Speciallæger har længe haft en mistanke om, at nogle NSAID-præparater kan skade ledbrusken, og den reumatologiske overlæge, dr.med. Pekka Helin på amtssygehuset i Glostrup fortæller, at røntgenundersøgelser har vist, at et bestemt middel på kun halvandet år nedbrød brusken hos patienter med slidgigt.
Nu er mistanken yderligere blevet styrket af nogle forsøg med vævskulturer af bruskceller, som den kendte engelske gigtforsker J. T. Dingle har foretaget i Cambridge. Han satte opløsninger af de forskellige NSAID-tabletter til kulturerne og kunne så direkte se, om de fremmede eller hæmmede bruskcellernes formering.
Efter Dingles forsøg kan man opdele en række af de meget anvendte gigtmidler ud fra deres virkning på leddenes brusk: 1) Naproxen, ibuprofen og indomethacin, der nedbryder brusken, og 2) piroxicam, tiaprofensyre og acetylsalicylsyre, der ingen virkning har på brusken.

Man mener, virkningen skyldes Lignisul MSM's evne til at få skadelige substanser til at flyde ud af cellerne, samtidig med at det tillader næringssubstanser at komme ind. Herved forhindres det, at der opstår et ekstra tryk i cellerne, som fører til inflammationstilstande og dermed smerter. Samtidig har stoffet vist sig at genoprette fleksibiliteten i cellevæggenes proteinlag, således at væske lettere trænger gennem vævet. Det blødgør vævet, udligner tryktilstande og virker dermed smertelindrende.

Mange sportsfolk bruger i dag Lignisul MSM til forebyggelse af kramper og muskelømhed, ældre kan have gavn af det ved kramper, f.eks. natlige læggekramper. Endelig kan det nævnes, at Lignisul MSM bliver brugt af trænere af væddeløbsheste - stoffet bruges både før løb for at forhindre muskelømhed og bagefter for at nedsætte risikoen for kramper.

Lignisul MSM regnes for fuldstændigt uskadeligt (på niveau med vand!) - overskydende MSM skylles ud af kroppen i løbet af ca. 12 timer.

Ref.:
Conte A, et al. Biochemical og pharmachokinetic aspects of oral treatment med chondroitin sulfate. Arzheim Forsch 1995; 45:918-25.
Cooper, A., "Biochemistry of Sulfur-containing Amino Acids," Ann. Rev. Biochem., 1983.
Dennis. A. J., Wilson, H. E., "Altered Mitogenic Responsiveness of Chronic Leukemic Lymphocytes and Normal Human Lymphocytes Treated With Dimethylsulfoxide," Ann.
Schenk RC: "New Approaches to de Treatment of Osteoarthritis: Oral Glucosamine og Chondroitin Sulfate." AAOS Instructional Course Lectures, Volume 49, 2000; 491-494.
Theal, CL: "Neutraceuticals as Therapeutic Agents in Osteoarthritis." Rheumatic Sygdom Clinics of North America, May 1999; 379-395.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012