Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Medicinen er ude i et alvorligt dilemma

Det er vigtigt at hjælpe mennesker til naturlige alternativer til brug af lægemidler

Af læge og sundhedskonsulent Carsten Vagn-Hansen, Dagens Medicin, 12. september 2002

Jeg kan give Birte Brill ret i (Dagens Medicin nr. 21/02, red.), at det altid må være et mål at nå frem til en mere dokumenteret behandling, men endnu vigtigere er det at finde frem til behandlinger, der for det første ikke skader, og for det andet hjælper.

Her er lægeverdenen inde i et stort dilemma. Bivirkninger af lægemidler samt fejl og ulykker under behandlingen er nu den tredje største dødsårsag i USA (JAMA, July 26, 2000. Vol 284), og det er givetvis ikke anderledes i Danmark.

Lægemidler mod gigt og smerter i bevægeapparatet fylder f.eks. meget i dødsstatistikken - på trods af at bivirkningerne er dokumenteret næsten til bevidstløshed: Et godt, orthomolekylært alternativ i behandlingen af slidgigt er at anvende et tilskud af svovl i form af Glucosamin og methylsulfonylmethane (MSM), der findes normalt i kroppen og er så ugiftigt, at et voksent menneske skal spise et helt kilo på en gang for at have 50 pct. risiko for at dø af det.

Virkningen af Glucosamin er dokumenteret allerede i begyndelsen af 80'erne i Sydeuropa, men det regner man ikke med heroppe i det kode nord. Først da The Lancet bragte en artikel, blev man klar over, at Glucosamin kunne virke ("men der skal flere undersøgelser til"), og så fjernede Fødevaredirektoratet Glucosamin fra hylderne.

For det virker jo, og så skal det være et lægemiddel. Ikke et eneste menneske er blevet sygt eller skadet af disse to stoffer.

Det er et paradoks, at man kræver fuld dokumentation for totalt uskadelige ting, som er kendt i folkemedicinen som virksomme. Man jagter og forbyder dem, samtidig med at man accepterer de mange dødsfald på grund af lægemidler uden at blinke. Det er maksimalt en fjerdedel af alle lægelige behandlinger, der er dokumenterede, og oven i dette står det nu ret klart, at det maksimalt er 10 pct. af de lægevidenskabelige studier, der er gode nok og til at stole på (iflg. Cochrane Instituttet og British Medical Journal). Resten er dårlig forskning og i mange tilfælde sponsorerede og manipulerede, til tider medførende fare for de patienter, der bliver behandlet efter dem. Et godt eksempel er COX-2 hæmmerne, hvor adskillige er døde på grund af bivirkninger på hjertet. Men de generer jo ikke maven så meget.

Medicinen er ude i et alvorligt dilemma, når den skader så mange mennesker. Det er vigtigt at hjælpe mennesker til naturlige alternativer til brug af lægemidler. Det er derfor, at jeg viderebringer de fornuftige råd fra kloge koner og; mænd, og jeg overvejer grundigt, om der kan være nogen risiko ved at bruge dem.

Jeg siger ikke, at noget er dokumenteret, hvis det ikke er det, men anbefaler folk at prøve det. Jeg forsøger også, ud fra kendskab til biokemi og fysiologi at forstå, hvorfor disse råd kan virke. Der er brug for orthomolekylær tankegang og arbejdsmetoder, hvor kroppen anvendes rigtigt og tilføres alt det, der er nødvendigt for alle vore funktioner, først og fremmest gennem fornuftig livsstil og dernæst som kosttilskud. Så skal folk nok helbrede sig selv.

Det er vigtigt at være åben ny viden og ideer. Ved den nyligt overståede Health Trends 2002 kom professor, Dr. Walter Pierpaoli med følgende citat: "It is impossible to begin to learn for a person who believes in, what he already knows".

De hellige køer falder om på stribe i tiden. Vi må lytte til vores patienter og lære af dem, hvad der hjælper dem og ikke skader dem, og så bruge denne viden. Det er ønskeligt med dokumentation, men det er også dokumentation at registrere de positive virkninger af ikke dokumenterede behandlinger.

Der er brug for mere støtte til Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling og andre forskningsinitiativer med henblik på at fremme af komplementær behandling og med det ultimative mål at hjælpe til et godt liv uden og med sygdom. Men dokumentationen må aldrig blive et mål i sig selv.

"Through seeking we may learn an know things better. But as for certain truth, no man has known it, for all is but a woven web of guesses". (Xenophanes, 6. årh. f. Kr.).

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012