Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lægekunst er at anvende sin viden

Er det fordi Carsten Vagn-Hansen er kunstner, at han er et problem?

Af læge Per Tork Larsen, Dagens Medicin, 12. september 2002

Undertegnede har med undren læst indlægget i Dagens Medicin nr. 21/02 "Lægen bør stå for den dokumenterede behandling", hvor læge Carsten Vagn Hansen (Carsten Vagn-Hansen) får med den kollegiale grovfil. Debattøren, Birte Brill, kalder det en floskel, når Carsten Vagn-Hansen omtaler en patient som en hel person. Carsten Vagn-Hansen har taget konsekvensen i sit karrierevalg både etisk og økonomisk. Han følger Hippokrats læresætning: "In primo non nocere" – "Først og fremmest må du ikke skade".

Hvorfor blev slankemidlet Isomeride taget af markedet? Hvorfor ikke længere, udskrive recept på Lipobay? Fordi det viste sig, at skidtet var farligt. Vi kender alle historien: flere dødsfald i USA, pulmonal hypertension, blodtryksstigning, hjerneblødning mm. Hvis man, ikke stiller spørgsmål ved tidens industristyrede ordinationsadfærd, er det ganske vist en floskel.

Der harceleres også over, at Carsten Vagn-Hansen bl.a. udtaler, at han ikke ville være 'lappeskrædder' og på den måde indirekte har kunnet sætte andre kolleger i dårligt lys. Befolkningen blevet bildt ind, at vi har et af verdens bedste sundhedsvæsener: Den alment praktiserende læge ser 15-30 patienter om dagen - plus vagter, og han er den fagperson, der skal bryde illusionen om sundhedssystemet.

De syge dølger sig i mængden. Statistikkerne taler deres tydelige sprog. Praksisarbejdet er mere stresset end nogen sinde. Rekrutteringen til almen praksis er gået i stå. Patienterne stiller krav om at blive ordentlig behandlet. Medicinudgifterne stiger, for hvad kan man som praktikus gøre andet end at anvende den 'bedste' og mest 'veldokumenterede' medicin.

Flere har som Carsten Vagn-Hansen taget konsekvensen og er gået den biologiske vej. Indtægten er halveret, videreuddannelse foregår for egen regning. Det giver en subjektiv holdning til de kolleger, der arbejder konventionelt. Især når man møder den bedrevidende attitude. Men når vi anvender begrebet 'en hel person', er det ikke længere en floskel. Budskabet er, at de selvreparerende processer, som er skabt gennem evolutionen, er mere geniale, mere potente og fagligt mere tilfredsstillende at anvende end det amamentarium af patenterede industrielt frembragte toksiske stoffer, som er de mest anvendte. Et eksempel: Folinsyre-tilskud til gravide, som kan minimere forekomsten at medfødte misdannelser i centralnervesystemet hos nyfødte.

Det er uheldigt, at der ifølge 1ovgivningen på glasset skal stå "Må kun i samråd med læge anvendes af gravide og børn under et år". Anprisning af sundhedsfremmende egenskaber på pakningerne er ikke tilladt og udelukkende forbeholdt læger. At folinsyre-behandling skal være påbegyndt før konceptionen, forpligter enhver praktiserende læge og gynækolog til at vide, hvornår kvinden har tænkt sig at blive gravid. Barokt!

Anvendelsen af vitaminer, mineraler og andre nutrienter til forebyggelse og behandling, er et behandlingskodeks, som fokuserer på moddynamik, biokemi og grundforskning. Alt er beskrevet i biokemibøgerne fra første del af studiet. Anvendelse af gammelkendte naturpræparater følger reglen "In primo non nocere". Stofferne er i de fleste tilfælde veldokumenterede og gennemprøvede. Arme og ben falder ikke pludseligt af.

Debattøren definerer Carsten Vagn-Hansen som et problem. Hovedsageligt fordi Carsten Vagn-Hansen ikke anvender evidensbaseret medicin. Dette videnskabsalter, som viser alle tegn på at være et modefænomen, under hvis dogme et stigende antal konventionelle behandlinger er må. falde. Se Ugeskrift for Læger 2002; Nr. 36 4165-4161. Skal grundlaget for evidensbaseret medicin (EBM) være kæmpestudier, hvor mulig positiv effekt kun er synlig grundet det meget store antal forsøgspersoner? Skal EBM erstatte sund fornuft og evnen til at tænke selv? Anvendelsen af Taladomid evidensbaseret.

Carsten Vagn-Hansen har gjort opmærksom på vigtigheden af at bestemme homocystein for at afsløre B6, folinsyre og B12 mangeltilstande. Homocystein er en selvstændig risiko paramter og har mange gange større betydning for risikovurdering på cardiovaskulære events end kolesterol. Behandlingen er effektiv, billig og giver ikke leverskader. At Carsten Vagn-Hansen påpeger dette, gør det ham til et problem?

At anvende sin viden om biokemi, ernæring og fysiologi er lægekunst. Er det fordi Carsten Vagn-Hansen er en kunstner, at han er et problem?

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012