Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Videnskabeligt fusk

Af: Læge Henrik Langgaard, "Mit Helbred" 8/97

I "Tidslernes" medlemsblad nr. 3/97 var der en interessant artikel om videnskabeligt svindel. Den anerkendte tyske kræftforsker, der var blevet afsløret, undskyldte sig med, "at det gør de fleste da". "Betryggende" var kommentaren i "Tidslerne".

Ifølge en brystkræftpatient, der er MayDay redaktionen bekendt, foregår der også decideret svindel i forbindelse med lodtrækningsforsøg på danske hospitaler, nærmere betegnet på KAS, Herlev. Vedkommende hævder, at hun har overværet, at læger røntgenfotograferede de blindforsøgskuverter der benyttes til at afgøre om en patient skal have den ene eller anden behandling i et kræftbehandlings-forsøg. Derved skulle de kunne læse, hvilken behandling patienten skulle have, inden de åbnede kuverten. Hun hævder endvidere, at hun overhørte lægesamtalen, der foregik helt åbent: "De ligger der oppe og dør som fluer (på 17. etage, røntgen var dengang på 4.etage).... nej vi stopper ikke, vi fortsætter, - vi må vide hvad det er for en kuvert, ellers kan vi komme til at skrive noget forkert, og så mister vi penge, det drejer sig om mange penge..."

Ifølge "Kræftforeningen Tidslerne" er den slags patientoplevelser ikke sjældne. De oftest meget syge forsøgspatienter orker sjældent at give oplevelsen videre og bliver endnu sjældnere troet på.

Ifølge kræft-journalisten Ralph Moss er videnskabelig fusk temmelig udbredt. I sin bog "Questioning Chemoterapi" redegør han for flere tilfælde af dokumenteret svindel. I flere tilfælde er den lille effekt, der tilsyneladende blev vist i et forsøg, forduftet efter korrektionen for den kendte del af fusken. Og hvad så med den ukendte?

I Ugeskrift for Læger var der d. 13. oktober 1997 en artikel under overskriften: "Den gode, den onde og den grusomme..." Deri kunne man bl.a. læse: "Senest er der afsløret videnskabelig uredelighed på det højt anerkendte, svenske Karolinska Institut. Lederen af et langvarigt forskningsprojekt vedrørende cancer, Ulf Lönn, Radiumhemmet ved Karolinska Hospital og Institut fik i perioden 1990-1994 optaget 14 artikler i forskellige specialtidsskrifter for cancer, men en ekstern undersøgelse - foranlediget af

Karolinska Instituttet - har dokumenteret, at de publicerede forskningsresultater er falske (..). Lönn modtog fra 1990-1996 mere end tre millioner svenske kroner i støtte fra den svensk pendant til Kræftens Bekæmpelse. Han nægter at have begået nogen forseelser overhovedet. (...) Instituttet har afslået at tilslutte sig anklagerne. Ræsonnementet er, at der ikke kan føres videnskabeligt bevis for påstanden, idet Ulf Lönn enten har destrueret eller på anden vis umuliggjort gennemgang af hans originale data.

Senere i samme artikel nævnes der et eksempel på en undersøgelse af 214 tilbagetrukne artikler, grundet videnskabelig uredelighed.

"Alligevel blev de 214 tilbagetrukne artikler citeret 1.765 gange (i andre videnskabelige artikler, red.) efter at meddelelsen om tilbagetrækning var foretaget".

Tankevækkende oplysninger!

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012