Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Fosterskader og epilepsi-medicin

En gruppe forskere skriver i Journal of Medical Genetics. at gravide i epilepsi-behandling bør rådgives mere præcist om risikoen for fostermisdannelser og andre komplikationer. Almindeligvis kan kvinden ikke holde op med at tage medicinen under en graviditet. Så der er stort behov for at udvikle mere sikre lægemidler, siger de og anfører, at i seks ud af 1.000 svangerskaber får den gravide epilepsi-medicin.

En opgørelse fra Skotland viste, at når en gravid kvinde må tage medicin på grund af epilepsi, bliver risikoen for fosterskader eller forsinket udvikling op til tre gange højere. 149 kvinder med epilepsi indgik i undersøgelsen. De havde født i alt 293 børn i perioden 1976 til 2000. De børn, der var blevet udsat for epilepsi-medicin i fostertilværelsen, havde flere komplikationer i barnealderen, sammenlignet med dem, hvis epileptiske mor af forskellige årsager ikke havde taget medicinen under svangerskabet.

Et ud af fem havde efter fødslen, bl.a. spiseproblemer, krampeanfald og lavt blodsukker. Medfødte misdannelser var tre gange så hyppige - især brok, men også hofteledskred, hjertefejl, ganespalte og abnorme kønsorganer. Og hos næsten 20 procent var bl.a. taleudviklingen forsinket, hvilket var fem gange flere end blandt dem, der ikke var udsat for epilepsi-medicin. Adfærdsforstyrrelser, herunder autisme, forekom også oftere. Høje doser af præparatet karbamazepin udgjorde en særlig risiko. Det samme var tilfældet hos kvinder, der tog to eller flere præparater på samme tid.

Kilde: Journal of Medical Genetics 2002, 39.

Health News 2002.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012