Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hyppigste dødsårsager i Danmark

Hjerte-karsygdomme
Det er den hyppigste dødsårsag i Danmark, med 24.000 dødsfald. Over 1.000 dør, inden de fylder 65 år. Der indlægges knap 140.000 årligt på grund af hjertesygdomme. I 1980 udgjorde hjertelidelser 34,7 pct. af alle dødsfald. "Hjerteplanen" og danskernes sundere livsstil nævnes som årsager til, at hjertetilfældene nu er faldet markant. 

Cancer
Der er 30.000, som får konstateret kræft om året, og ca. halvdelen dør. Men det skønnes, at 39 pct. af kræfttilfældene hos mænd og 23 hos kvinderne kan forebygges.

Psykiske lidelser
Knap 2 pct. af den voksne befolkning har en langvarig psykisk lidelse  lidt flere kvinder end mænd. Følelsesmæssige problemer er årsag til, at 10 pct. af de voksne danskere i den sidste måned har skåret ned på deres arbejde eller andre aktiviteter. Psykisk sygdom er årsag til en femtedel af alle sengedage og en tredjedel af alle helbredsbetingede førtidspensioner.

Rygerlunger
Ca. 200.000 danskere lider af rygerlunger, og antallet er stigende. Der sker 3.000 dødsfald på grund af rygerlungerne, og det er den fjerdehyppigste dødsårsag. Det skønnes, at der årligt indlægges 15.000 personer på grund af den kronisk obstruktive lungesygdom.

Knogleskørhed
Op mod 300.000 personer skønnes at have osteoporose. 10.000-12.000 personer får årligt brud i lårbenshalsen, lige så mange får brud i ryggen og endnu flere brud i håndled. Hver femte, der indlægges med hoftebrud, dør inden for et år på grund af følgesygdomme.

Overfølsomhedssygdomme
Hver fjerde voksne dansker har haft en eller flere overfølsomhedssygdomme. Hver femte har haft astma, høfeber eller allergisk snue - en fordobling siden 1987. Næsten hvert femte barn udvikler i dag børneeksem, hvilket er næsten fire gange så meget som for 40 år siden.

Muskel- og skeletlidelser
Hver sjette voksne dansker har langvarige muskel- og skeletlidelser, f.eks. i form af rygsygdomme eller slidgigt. Samtidig viser det sig, at omkring halvdelen af befolkningen i de sidste 14 dage har haft gener eller besvær i muskler og skelet. Disse lidelser er den næsthyppigste årsag til helbredsbetinget førtidspension.

Aldersdiabetes
Flere og flere rammes af denne sygdom. Risikoen for at få diabetes stiger betydeligt med alderen, men forekommer nu i stadig yngre aldersgrupper. Over 100.000 har diagnosticeret aldersdiabetes, men lige så mange forventes at have sygdommen uden at vide det.

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012