Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Natur-Drogeriets krydderier - en fryd for sanserne!

art-krydderier1Krydderier er planter, der viser, hvor tæt mennesket er bundet til naturen - uden dem ville maden være trist og ensformig, men takket være krydderier gøres den spændende og afvekslende, fordi maden tilføres et væld af forskellige appetitvækkende duft-, smags- og farvestoffer.

Mennesket har brugt krydderier til alle tider og i alle kulturer, og handelen med dem er foregået i årtusinder over enorme afstande mellem Europa, Asien og Afrika. For os europæere er de traditionelt forbundet med Østens mystik og fjerne, eventyrlige lande.

I 1400-tallet rejste portugisere og spaniere ud for at finde søvejen til Indien, for herfra kom de fleste og mest eksotiske og efterspurgte krydderier. Disse sørejser førte som bekendt til Amerikas opdagelse og europæernes kolonisering af vældige dele af kloden.

Menneskets trang til krydderier er ganske enkelt baggrunden for en af de største og mest vidtrækkende omvæltninger i historien!

Krydderierne giver ikke blot maden mere spændende og varieret smag: deres indhold af naturlige vitaminer, mineraler, spormineraler, æteriske olier, aroma-, garve- og bitterstoffer gør den også mere næringsrig og hjælper fordøjelsen. Ja, mange af dem har ligefrem en gavnlig medicinsk virkning - og så feder de ikke!

Dertil kommer, at de nedsætter behovet for at komme salt i maden, også en vigtig helsemæssig fordel, fordi salt i de rigelige mængder, det anvendes i dag, hos mange mennesker resulterer i for højt blodtryk, væskeansamlinger (ødemer) og dermed overvægt.

Hvor mange planter, der jorden over bruges som krydderier, er det umuligt at sige. I det europæiske køkken eller rettere de europæiske køkkener regner man med mindst ca. 250. Mange af dem dyrkes i Europa og anvendes både friske og tørrede, andre må som i tidligere tider importeres fra troperne.

art-krydderier2Natur-Drogeriet A/S har adskillige års erfaring med indkøb og salg af krydderier og får sine råvarer fra mange dele af verden. Vi ønsker at tilbyde krydderier, der er så naturlige i smag som muligt, og som har bevaret deres oprindelige kompleksitet. Derfor undgår vi brug af tilsætningsstoffer og konserveringsmidler, ligesom vi naturligvis sikrer os mod forfalskninger.

Vi er overbeviste om, at ingen gør det bedre end os, når det gælder om at fremskaffe kvalitetskrydderier.

Hos Natur-Drogeriet A/S finder De et stort udvalg af krydderier og urter, der givet et utal af muligheder for at gøre maden dejligt afvekslende.

Natur-Drogeriet A/S forhandler:

Natur-Drogeriets
ALLEHÅNDE er de tørrede, ikke helt modne frugter af træet  Pimenta officinalis, der vokser fortrinsvis på Jamaica og i Sydamerika. Smagen er pebret-sødlig og minder om nelliker; anvendes i risretter, bagværk, lage til syltede agurker, græskar osv. og i gløggblandinger. Fås hel og stødt.

Natur-Drogeriets
ANIS
 har været dyrket i Europa i århundreder; de små aromatiske frø anvendes i brød, kager, æblekager, ovnbagte kartofler, marmelader og desserter; prøv også at komme hele frø i kogevandet til skaldyr. Smagen er sødlig krydret og minder om lakrids. Frøene kan tygges for at give bedre ånde og lette fordøjelsen. Fås hel, knust og stødt.

Natur-Drogeriets
BASILIKUM er oprindelig en plante fra Indien, men er i dag en vigtig køkkenurt i mange dele af verden. Duft og smag er varm og intens krydret; uundværlig i Middelhavsretter, fin på friske tomater og i tomatsaucer; passer fortrinligt sammen med hvidløg i retter med bønner, svampe, fisk og kød. Knust basilikum er en hovedingrediens i pesto-sauce.

Natur-Drogeriets
BIRKES er de tørrede frø fra den pragtfulde valmueblomst; bruges på brød og andet bagværk, hvor de giver en behagelig, nøddeagtig smag.

Natur-Drogeriets
BUKKEHORNSFRØ, en traditionel bestanddel i indisk karry og chutney; arkæologer har fundet ud af, at allerede de gamle ægyptere brugte bukkehorn både som krydderi og medikament; frøene kan man lade spire (klar på 4-6 dage) og bruge i frisk salat; jo mere de vokser, desto svagere bliver karrysmagen. Fås hel, knust og stødt.

Natur-Drogeriets
CAYENNEPEBER (»chili«) er opkaldt efter byen Cayenne i fransk Guayana, Sydamerika, og er de tørrede og pulveriserede bælge af de stærkeste frugter i  capsicum-familien. Det flotte, ildrøde pulver sætter brand i kød-, fjerkræ-, fiske- og gryderetter samt saucer. Letter fordøjelsen, men forsigtig anvendelse tilrådes! Klassiker: Chili Con Carne.

Natur-Drogeriets
ENEBÆR, de modne, tørrede blålige bær fra enebærbusken; smagen er let harpiksagtig, sødlig; de knuste bær passer til vildt- og fjerkræsretter, marinader og surkål.

Natur-Drogeriets
ESTRAGON, et aristokratisk krydderi, der går fint sammen med kørvel og persille; uundværlig i bearnaise- og hollandaisesaucer, god til supper, fiske- og svamperetter, samt i stegt kylling, lamme- og kalveretter; populær som estragoneddike. Foruden fransk findes der russisk estragon, som er mere bitter.

Natur-Drogeriets
FENNIKELFRØ var værdsat allerede af de gamle romere, og gladiatorerne skal have båret sejrskranse af fennikel. Alle dele af planten kan spises. Frøene har en frisk, anis-agtig smag og bruges i saucer, brød og andet bagværk, i kogevandet ved pocheren af fisk og til syltning af lageagurker. Fås hel, knust og stødt.

Natur-Drogeriets
GURKEMEJE, krydderi med blændende gul farve, tilhører ingefærfamilien, kommer især fra Indien, hvor den bruges til at give den gule farve i karry. Den tørrede rodstok har en bitter, ingefæragtig smag og farver risretter og anden eksotisk mad dybgul. Fås hel, knust og stødt.

Natur-Drogeriets
HERBES DU PROVENCE, en særlig (hemmelig!) blanding af urter, som er typiske for Provence i Sydfrankrig; velegnet til gryderetter, sammenkogte retter, stegt og grillet kød og fisk.

Natur-Drogeriets
INGEFÆR, et skattet krydderi, der dyrkes mange steder i troperne. Frisk-syrlig, meget skarp smag. Roden skæres eller pulveriseres og bruges i stuvninger, saucer, orientalske retter, henkogt frugt og syltede græskar. Bruges også som smagsfaktor i kiks, gløggblandinger og bagværk. Fås hel, skåret og stødt.

Natur-Drogeriets
KANEL kommer fra et stedsegrønt træ, der vokser i troperne. Bark, blade og de ovale, blålige frugter afgiver den karakteristiske, sødlige og aromatiske duft. Med den tørrede, skårne eller pulveriserede bark krydres theer, honning, gløggblandinger, frugtkompotter, desserter, risengrød mv. og visse kød- og fiskeretter. Almindelig også i bagværk. Fås hel og stødt.

Natur-Drogeriets
KARDEMOMME er frugten af en plante, som tilhører ingefærfamilien; dyrkes især i Indien og på Sri Lanka. De rødbrune, kantede frø har en sødlig-stærk smag. Indgår i karryblandinger og bruges som enkeltkrydderi i kødretter, bagværk, frugtdesserter og varme drikke som f.eks. gløgg. Fås hel og stødt.

Natur-Drogeriets
KARRY er en blanding af mange krydderier, typisk gurkemeje, bukkehorn, hvid peber, paprika, cayennepeber, koriander, muskatblomme, ingefær, kanel, kryddernelliker, kardemomme, sennep og kommen. Sammensætningen kan opvise ret store forskelle, derfor varierer karry fra forhandler til forhandler. Vi forhandler de to typer Madras- og Indisk karry. Karry passer til mange risretter og til fisk, kød og fjerkræ.
Natur-Drogeriets karryblandinger fremstilles efter gamle indiske traditioner. De hele krydderier blandes og formales i én og samme proces for at holde alle smagsstoffer intakte. Den helt korrekte formalingstemperatur er af stor vigtighed for at bevare de æteriske olier i den færdige karry. Endvidere pakkes karryen i en naturlig emballage, der ikke frigiver plastkemi til krydderierne.

Natur-Drogeriets
KOMMEN er et meget gammelt krydderi, arkæologiske fund viser, at det allerede blev brugt i stenalderen. De små, let krummede, aromatiske frø kan strøs over kalkunkød, gåsesteg og ungarsk gullasch. Endvidere egnet til supper, brød, kager, kiks, rygeost og andre typer ost. Fås hel og stødt.

Natur-Drogeriets
KORIANDER er et af Orientens krydderier, som blev bragt til Nordeuropa af de romerske legioner; duft og smag er sødlig-varm, og krydderiet bruges i tomatchutney og karry; udmærket til æbletærter, kager, kiks, marmelade. De hele frø kan tilsættes supper, saucer, grøntsagsretter og sildemarinade. Fås hel og stødt.

Natur-Drogeriets
LAURBÆRBLADE forekommer i hele Middelhavsområdet; de ovale, tykke blade plukkes med hånden og har en aromatisk, let bitter smag, der er meget intens. Derfor er som regel et blad nok til medkogning i supper, saucer og lage til syltede grøntsager og sild. Også egnet til bankekød.

Natur-Drogeriets
MERIAN, de tørrede blade af en urt af læbeblomstfamilien, vokser overalt i Mellemeuropa. Har en tydelig pikant smag og er velegnet til tykke grøntsagssupper, pastaretter, vildt, fisk, kalvekød, kylling/høne og pølse. Også i omeletter og osteretter. Anvendes med måde.

Natur-Drogeriets
MUSKATNØD kommer fra Østen og dyrkes i mange tropiske lande. Muskatnødden er omgivet af en rød membran, den såkaldte muskatblomme; smagen er nøddeagtig og en smule sødlig; et typisk krydderi til kålretter, ragouts, supper og saucer. Fås hel og stødt.

Natur-Drogeriets
NELLIKER/KRYDDER er de tørrede blomsterknopper fra kryddernelliketræet. Tørrede er de mørkebrune med et blomsterformet hoved på en firkantet stilk. Den pebrede-bitre smag passer godt i lage til syltede agurker og græskar; også sammen med kalkun/kylling, i frugtretter og gløggblandinger. Stødt i kager og andet bagværk. Fås hel og stødt.

Natur-Drogeriets
OREGANO er nært beslægtet med merian, men noget stærkere i smagen; anvendes derfor som denne, men mere sparsomt. Det klassiske krydderi på italiensk pizza.

Natur-Drogeriets
PAPRIKA dyrkes i Syd- og Østeuropa; flot, rød farve, som giver maden et indbydende og varmt udseende; jo flere frø, der er i frugten, desto stærkere bliver paprikaen, derfor findes der fra den milde edelsüss-type til den stærke rosenpaprika. Anvendelse: Gullasch, bøf stroganoff, grillkød, supper, saucer, salater, omeletter, kylling osv.

Natur-Drogeriets
PEBER findes som grøn, sort og hvid peber, der alle kommer fra den samme plante. Grøn/Madagaskar-peber er den umodne frugt, der har ligget i saltlage, sort peber er den umodne, uskallede frugt, mens hvid peber er den modne, afskallede frugt, udvundet af plantens røde bær, som efter høsten afbleges. Alle sorter passer til supper, kød, fisk, salater, marinader mm. Bemærk, at såkaldt rosa peber kommer fra en helt anden plante, der ikke er i familie med almindelig peber. Fås hel og stødt.

Natur-Drogeriets
PERSILLE er rig på vitaminer, mineraler og klorofyl og har en frisk, mildt krydret smag af grøntsager; anvendes i rigelige mængder frisk som tørret i et utal af retter.

Natur-Drogeriets
ROSMARIN betyder direkte oversat »havdug«. Dette smukke navn leder tanken hen på sommerlige landskaber ved Middelhavet, og her bruges den også i kødretter, især med lamme- og lammekød; kan også komme i brasekartofler, fjerkræ, kalvekød, gullasch og kogte grøntsagsretter; anvendes sparsomt.

Natur-Drogeriets
SAFRAN er hjemmehørende i Asien, hvorfra den er blevet bragt til Sydeuropa. Krydderiet består af den mørkerøde, mellemste del af støvvejen af blomsten fra en kokuslignende plante. For at høste et kilo skal der håndplukkes ca. 80.000 blomster, derfor er safran meget dyr. De røde tråde farver maden intens gul og har en bitter-krydret smag; bruges i risretter, f.eks. i spansk paella, fiske- og hønseretter og i forskellige former for bagværk.

Natur-Drogeriets
SALVIE var højt værdsat i det gamle Kina, Persien og Rom; navnet kommer af det latinske  salvare, »helbrede«, og det viser, hvor højt man satte urten i antikken. Den har en behagelig aroma og egner sig til fede kødretter som and samt stegt lever. Bruges også i fjerkræ- og vildtsaucer, i oste, kryddersmør og kryddereddike.

Natur-Drogeriets
SAR har en pebret, krydret og aromatisk smag. Kaldes også bønneurt, fordi den frem for alt egner sig til retter med bønner og andre bælgfrugter, idet den styrker fordøjelsen og modvirker luft i maven.

Natur-Drogeriets
SELLERIFRØ er dejligt aromatiske og kan bruges i megen madlavning, når man ønsker at tilføje en karakteristisk, ikke dominerende smagstone. Populær bestanddel i kryddersalt og som sellerisalt, men stødte sellerifrø kan også bruges som salterstatning i diætkost.

Natur-Drogeriets
SENNEPSFRØ høstes fra sennepsplanten, der i den tidlige sommer oplyser landskabet med sin blændende, gule farvepragt. Smagen er skarp og gennemtrængende; egnet til lage ved syltning af agurker, græskar o.s.v., samt til fiskemarinader og sennepssauce. Kan også bruges til spiring.

Natur-Drogeriets
SPIDSKOMMEN ligner almindelig kommen, men smager helt anderledes; anvendes i mange retter i Mellemøsten og Indien, f.eks. sammen med lam og i yoghurt.

Natur-Drogeriets
STJERNEANIS er i smag omtrent som almindelig anis, men frøene er større og sidder i stjerneformede kapsler; kan anvendes som anis og også til pynteformål.

Natur-Drogeriets
TIMIAN dufter af varme, solrige Middelhavsegne; fin i kødsupper, gule ærter, marinader, farsretter og saucer. Smagen er kraftig, derfor sparsom anvendelse. Passer sammen med persille og laurbær, f.eks. i retter, der tilberedes i rødvin, som fjerkræ og vildt.

Natur-Drogeriets
VANILLE kommer fra en rodklatrende orkidé-art fra Mexico; planten sætter 15-25 cm lange kapsler, og den sorte indmad heri er et sødt-duftende krydderi. Bruges i desserter som is, frugtgrød og cremer, samt i bagværk. Fås også som vanillesukker.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012