Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Det syge sundhedsvæsen

Af Claus Hyldahl, speciallæge, Tjørnegårdsvej 9, Gentofte

Fedme, sukkersyge, hjerte-karsygdomme, stress mv. Vi læser og hører om det i medierne dagligt. København er den by i Europa, som har kortest middellevetid, og på ranglisten for folkesundheden i verden ligger Danmark på en 34. plads efter tredjeverdens-nationer som Cuba og Chile. De såkaldte folkesygdomme - også kaldet livsstilssygdonmre - øges med epidemisk hast. Og vi følger udviklingen med bekymring, medens udgifterne for den enkelte og for samfundet når skyhøje dimensioner.

Regeringen taler med store ord og appellerer til den enkelte medborger og til virksomhederne om at tage et ansvar for sundheden. Sammen skal vi vende den negative udvikling. Fine, men buldrende tomme ord.

Hvornår lærer politikerne at forstå, at det bedre kan betale sig at investere i vedligeholdelse af raske mennesker end at reparere på nedslidte og syge mennesker? Der bliver i disse år pumpet 1,5 mia. kroner i "sygdomsvæsenet" til nedbringelse af ventelisterne. Sygeforsikringer og behandlinger på privatsygehuse bliver gjort skattefrie, og underbemandede sygehuse landet over kæmper for at behandle den stadige strøm af patienter.

Forebyggelse
Størstedelen af disse er ramt af sygdomme, som helt kunne undgås. Det er nemlig det gode ved livsstilssygdommene: De kan forebygges og i princippet helt elimineres. Det uheldige ved livsstilssygdommene er, at de er kroniske og mærker folk for livstid - på trods af alle behandlingstilbud. Man kan ikke behandle sig til sundhed, men man kan forebygge sygdom. Så måske var det på tide, at Folketingets sundhedspolitiske ordførere fik øjnene op for denne mulighed og omsatte nogle af alle de fine intentioner og ord i handling.

Et første skridt kunne jo være at gøre investeringer i sundhedsfremme og forebyggelse på virksomheder skattefrie. At behandling af sygdom i dag er fritaget for skat samtidig med, at forebyggelse af sygdom beskattes er en absurditet uden sammenligning.

Jeg ville gerne møde den politiker, som vedligeholder sin bil efter princippet: Kør den, til den brænder sammen, og send den herefter på værksted.

16. oktober 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012