Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kommentar fra Carsten Vagn-Hansen

De utroligt ensidige udsendelser om kosttilskud i april 2002 (Reimer Bo, Arne Astrup samt Inge Norus) bragte en lang række meget tendentiøse oplysninger om vitaminer og andre kosttilskud.

Hvad værre er, der er ikke basis for at skræmme befolkningen med, at de dør, får kræft eller bliver syge af sådanne kosttilskud. Svar fra fødevareministeren melder klart ud, at der ikke er set skader og dødsfald ved brug af vitaminer og mineraler i Danmark de sidste ti år! To trediedele af danskerne tager kosttilskud (måske flere) og føler sig styrkede ved dette, hvilket også er i overensstemmelse med en stor international forskning, der viser god effekt af vitaminer og mineraler på en lang række sygdomme.

Hvis alle danskere kunne få en sund og varieret kost med ordentlige fødevarer, spiste nok af dem og ikke blev udsat for stress og kemiske stoffer, ville det være korrekt, at der ikke var brug for tilskud. Men det er kun 4% af danskerne, der spise 600 gram grønt og frugt hver dag. Kun en trediedel af de unge får frugt hver dag og højst halvdelen grønsager. Vi udsættes for store belastninger fra kemiske stoffer i luft, mad og vand samt fra mange totalt overflødige lægemidler (bivirkninger af lægemidler er den 34. hyppigste dødsårsag i USA). Den industrielle produktion af fødevarer medfører en meget stor belastning fra tilsætningsstoffer af alle mulige arter, ofte et for højt indhold af dårligt fedt, og de fødemidler, der bruges til fremstillingen, kan man ikke være sikker på er lødige og indeholder alt det, de skal.

Sygdom medfører et betydeligt øget behov for tilskud af vitaminer og mineraler. Diabetikere har f.eks. brug for tilskud af C-vitamin og E-vitamin, og alfa-liponsyre, som ikke kan købes i Danmark, har en meget positiv indflydelse på komplikationer til sukkersyge. Type 2 diabetes - tidligere kaldt gammelmandssukkersyge, kan i mange tilfælde holdes nede med naturprodukter som kanel, karry mm.

De fleste lægemidler medfører et øget behov for forskellige kosttilskud (jvnf. bogen "The nutritional cost of prescription drugs" af Ross Pelton og James LaValle).

Af samtlige ovennævnte grunde må det nærmest betegnes som sundhedsfarligt og farligt for folkesundheden at udsende budskaber, som Arne Astrup, Lars Ovesen og Inge Norus har gjort.

I kunne f.eks. bede dem om at fremskaffe dokumentation for det, de har sagt. Inge Norus stod f.eks. og sagde, at A-vitamin kan give knogleskørhed, hvilket er totalt forkert. Hun sagde også, at E-vitamin kan give hjerneblødninger hos folk med forhøjet blodtryk, men hun glemte at fortælle, at over 95% af alle slagtilfælde ikke skyldes hjernblødning, men blodpropper i hjernen, hvilket E-vitamin i givet fald så skulle kunne modvirke. Det var helt ude af takt med moderne viden om de positive virkninger af kosttilskud.

Mange venlige hilsener

Carsten Vagn-Hansen

Læge, sundhedskonsulent

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012