Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Farlige rusmidler

art-valmue

Myndigheder og forældre gør det for nemt at blive stofmisbruger.

Indtagelsen af følgende narkotiske stoffer kan medføre en lykkerus, hvor hæmningerne forsvinder, sanserne svækkes og hallucinationer viser sig. Stofferne kan udløse en langvarig, psykotisk tilstand og i værste fald døden.

Ecstasy: 
Centralnervestimulerende stof, som øger den psykiske og/eller den motoriske aktivitet. Indtages som et hvidt pulver, for eksempel i drinks eller som tabletter.

Amfetamin: 
Det centralnervestimulerende stof, der er mest udbredt herhjemme. Stoffet indtages typisk ved at sniffe det gennem næsen.

Kokain: 
Centralnervestimulerende stof, som har været kendt og brugt som rusmiddel af indianerne i Sydamerika gennem årtusinder. Kokabladene kan tygges, drikkes i te eller pulveriseres for derefter at blive sniffet eller sprøjtet ind i kroppen.

Fantasy: 
Nyere stof også kaldet "GHB" som er en forkortelse for gamma-hydroxy-butyrat. Sælges som en klar væske med en let salt smag og puttes i drinks.

LSD: 
LSD er en forkortelse for Lyserg-Syre-Diethylamid. Stoffet blev opdaget på en medicinalfabrik ved et tilfælde i 1943. LSD sælges typisk på et stykke trækpapir, som opløses i ganen.

Kilde: Rusmidlernes biologi skrevet af sociallæge, Henrik Rindom for Sundhedsstyrelsen, 2001.

"Da jeg for nylig var ude i nattelivet for at snakke med de unge, mødte jeg i løbet af fire timer ikke en eneste, der ikke havde fået tilbudt stoffer. Det er simpelthen sørgeligt", mener speciallæge og misbrugsekspert Henrik Rindom, fra Hvidovre Hospital.

Afdelingsleder af et behandlingscenter for stofmisbrugere mellem 18 og 25 år i Københavns Amt, Henrik Holst, kan nikke genkendende til de unges afhængighed af stofferne. Samtidig ser han et andet mønster, hvad angår de unges opfattelse af deres eget misbrug.

"Fælles for brugerne af de kemiske stoffer er, at de ikke føler sig som misbrugere. Mange af dem tager stofferne i weekenden, og selv om de ugen efter tager stofferne igen, så opfatter de på ingen måde sig selv som afhængige", forklarer Henrik Holst. 

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012