Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Aktiv vildledning

Det er på tide, at folk får øjnene op for, at Ernæringsrådet har en påfaldende negativ dagsorden

Af Claus Hancke, læge, Lyngby, medlem af Vitalrådet

Ernæringsrådet ved Steen Stender har genoplivet en artikel i The Lancet fra 6. juli, som bl.a. fandt, at Vitamin E, C og betakaroten ikke havde hverken gavnlig eller skadelig effekt på en risikogruppe af hjertepatienter. Disse risikopatienter havde således taget de nævnte antioxidanter i fem år uden bivirkninger. Alligevel blev dette af Steen Stender udlagt, som om antioxidanter havde bivirkninger.

Vi ved fra Fødevareministeriet, at der ikke er forekommet negative skadevirkninger af vitaminer eller mineraler som kosttilskud, og vi ved fra Lægemiddelstyrelsen, at der heller ikke er forekommet skadevirkninger af stærke vitamin- og mineralpræparater. Vitaminer og mineraler har altså ikke skadet nogen.

Men hvad med Ernæringsrådet? For anden gang i år gør Ernæringsrådet sig nu skyldig i aktiv vildledning af befolkningen.

Men er det ikke uskadeligt? Lad os tage et par eksempler: I en gennemgang af over 150 studier fra 1966-2002, konkluderer det ansete amerikanske lægetidskrift LAMA, at for lille indtagelse af vitaminer er en risikofaktor for kroniske sygdomme, og at det er almindeligt, at normale mennesker og især ældre ikke får nok vitaminer gennem kosten. Forskerne ender med at konkludere, at stærk evidens fra velkontrollerede kliniske forsøg indikerer, at alle voksne bør tage tilskud af vitaminer.

1 1996 publicerede Larry Clark i JAMA et kontrolleret forsøg, som viste, at dagligt tilskud med 200 mikrogram selengær efter fem år havde reduceret forekomsten af cancer med gennemsnitligt 50 procent i forhold til placebogruppen.

Hvis disse forskningsresultater bliver reproduceret i den store Precise-undersøgelse på 30.000 mennesker, så er Ernæringsrådets udsagn bevisligt sundhedsskadeligt. Og så nærmer vi os det tidspunkt, hvor man kan begynde at sætte tal på ofrene for Ernæringsrådets rådgivning.

Ernæringsrådet har flere gange gjort sig skyldigt i misbrug af videnskabelige undersøgelser, når det på grundlag af disse er kommet med offentlige udtalelser.

Dette misbrug har af ukendte årsager altid været med negativ holdning til kosttilskud. Der er altså ikke tale om et tilfældigt udsving.

Det er på tide, at befolkningen får øjnene op for, at Ernæringsrådet ikke er uvildigt, men har en påfaldende negativ dagsorden, der tilsyneladende sigter imod at censurere information og begrænse befolkningens adgang til sundhedsfremmende kosttilskud som antioxidanter, vitaminer, mineraler og andre næringsmidler.

På grund af denne ensidighed er Ernæringsrådet ikke neutralt.

(Vitalrådet er stiftet af Dansk Selskab for Orthomotekylær Medicin sammen med en række producenter af kosttilskud, der står for finansieringen. Formålet er bl.a. at bidrage til, at debatten om kosttilskud bliver mere nuanceret).

Health News 2002

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012