Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Pebermynte – ifølge forsker god mod mange lidelser

art-broendegaardPebermynten hører blandt de få folkemedicinske lægeplanter, som i vid udstrækning anerkendes også af skolemedicinen. Brugen af planten er ofte helt identisk i de to lægeretninger.

Drogen anføres i adskillige landes farmakopé (officiel fortegnelse over lægemidler), og efter kamillen er pebermynten det mest benyttede husråd. Ja, man bruger den i mange hjem, som et universalmiddel, siger etnobotanikeren, magister V. J. Brøndegaard. Pebermynteplanten, som vi kender den i dag er en krydsning mellem tre af mynteslægtens (Mentha) cirka 30 arter.                                                                         

V. J. Brøndegaard

De stærktlugtende planter blev gennem alle tider og lande tilskrevet magiske (ondtafværgende) og lægende kræfter. Antikkens grækere, hebræere og romere dyrkede flere arter mynte. Således har man i en oldægyptisk grav fra tiden mellem 1200 og 600 f. Kr. fundet blade af en mynteplante.

Den græske læge Dioskurides (1. årh. e. Kr.) skriver, at hydyosmon er kulturformen af en art mynte med varmende, sammentrækkende og udtørrende kraft. Den anvendes som afrodisiakum (elskovsmiddel), fordriver indvoldsorm, lægges på bylder osv., fortæller V. J. Brøndegaard. Pebermynteplanten har i øvrigt været brugt mod en lang række forskellige lidelser i stort set alle folkeslag.

Alle plantens organer indeholder en næsten farveløs flygtig (æterisk) olie. Oliens, vigtigste bestanddel er 50-86 pct. mentol og indtil 20 pct. menton. Desuden forekommer stofferne: Mentenol, jasmon, cineol, forskellige terpener, terpenalkoholer og aldehyder, limoner, piperitonin, dimetylsulfid, garve- og bitterstof og endvidere flavonoid-forbindelser. De friske blade har et indhold på ca. 25 milligram C-vitamin pr. 100 gram.

Pebermynteolien er en af de mest anvendte vegetabilske olier. Man skønner, at 5 pct. af verdensproduktionen, som især kommer fra USA, Japan og Kina, anvendes medicinsk (især som smagskorrigens), 15 pct. bruges til essenser, 15 pct. i tandpasta, 15 pct. i konfekt, likør mm. og 50 pct. i tyggegummi.

Pebermynteolien har en karakteristisk, meget gennemtrængende lugt og smag. Vi registrerer lugten i fortyndinger ned til 1:73.000 og smagen indtil 1:130.000. For mentonet er tallene endog henholdsvis 1:660.000 og 1:2.000.000.

I skolemedicinen bidrager pebermynteoliens mentol, bitter- og garvestoffer væsentligt til, at bladudtrækket på mave-tarm-kanalen virker beroligende, krampestillende og mod diarré. Mavens surhedsgrad nedsættes. Pebermynteolien indgår derfor i midler mod mavesår ledsaget af høje pH-værdier.

Endvidere stimulerer olien leverens produktion af galde og fremmer galdens transport mod fordøjelseskanalen. Det er eksperimentelt påvist, at et udtræk af bladene kan øge galdesekretionen til det nidobbelte af normalen. Udtrækket (i form af te) bevirker en langsom, men stadig forøgelse af sekretionen indtil virkningen kulminerer, og den rigelige afsondring opløser evt. sten. Hertil kommer mentolets og mentonets antiseptiske virkning på galdevæsken.

art-folkogflora

Kolerabaciller svækkes af fortyndinger ned til 1:2.000 og tb-baciller indtil 8:10.000. Lokalt har pebermynteolien en betændelseshæmmende effekt. Lægen Schapek iagttog hos influenza-patienter, der fik 0,5 gram mentol i olivenolie eller gelatinekapsler, at de allerede efter 18-24-timer var hoste-og feberfri. Samtidig blev den kropslige balance genoprettet.

 

Når man bruger pebermynteolien - og mentolet - sker der en samtidig reduktion af smertefornemmelsen. Stofferne har en kortvarig lokalt bedøvende virkning, hvilket forklarer anvendelsen mod bl.a. tandpine, reumatiske smerter, hoste og hovedpine. Mentol indgår med 1-2 pct. i lotions og salver til kløende hud, med 5-10 pct i inhaleringsvæsker og pastiller til lindring (bedøvelse) af næsens og ganens betændte slimhinder, med 2 pct. i kølende salver og 1-2 pct. i snusepulver. Tobaksrøgens irriterende virkning på mundhulens slimhinder mindskes, når der er føjet mentol til tobakken, oplyser V. J. Brøndegaard.

 

Bedste køb i Danmark: Japansk Pebermynte 20 & 50 ml olie.

V. J. Brøndegaard er forfatter af "Folk og flora", bind 1-4.

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012