Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Antioxidanterne lever endnu

13-11-2002 Niels Hertz, læge

Smedelundsgade 30 4300 Holbæk

Er der igen gået politik i antioxidanterne? Det er svært at forstå, hvorfor en fem måneder gammel undersøgelse i The Lancet pludselig den I I. november er en nyhed i dagens TV-aviser. Igen fik vi at vide, at antioxidanter ikke duer. De var ligefrem slået knock out, hed det fra Ernæringsrådet!

Nogle ville måske gerne have vidst, at undersøgelsen blev foretaget på svært åreforkalkede mennesker. Godt 40% havde allerede haft blodprop i hjertet, yderligere hver fjerde havde alvorlig kransåreforkalkning, og halvdelen af resten havde haft hjerneblødning eller var svært åreforkalkede i benene. Som følge heraf forventede man blandt de 20.000 deltagere ca. 5.000 dødsfald eller andre alvorlige nye tilfælde i løbet af den femårige forsøgsperiode. Den spådom blev opfyldt.

Er der grund til at tro, vitamintilskud hjælper mod en etableret, svær åreforkalkning? Nej. Det har der faktisk aldrig været, men til gengæld har man jo anden medicin, som f eks. Hjertemagnyl, der forhindrer sammenklumpninger i blodet, og kolesterolsænkende medicin, der stabiliserer de ødelagte blodkars indre overflade. Det er svært at se, hvorfor antioxidant-undersøgelsen overhovedet er lavet, og man synes da også at have haft svært ved at motivere den. Den var et vedhæng til en storstilet undersøgelse af kolesterolsænkende medicin, og hovedparten af omkostningerne på 250 millioner kroner skyldes vel udgifterne til disse dyre, men effektive, tabletter.

Selv om antioxidanter modvirker åreforkalkning, hvilket adskillige undersøgelser har vist, er det jo meningsløst at tro, de hjælper, når man først er havnet på intensivafdelingen. Hvad hjælper det at standse en proces, der allerede er fuldt udviklet? Risikoen ved svær åreforkalkning er, at der kan opstå læsioner i karrenes indre overflade, med løsrevne fragmenter og blodprop til følge. Mig bekendt har ingen påstået, at antioxidanter hjælper mod det. Man kunne lige så vel påstå, at man skal opsætte brandalarmer i huse, der står i lys lue. De hjælper ikke, men det gør de, når de monteres i tide!

Flere undersøgelser har vist, at E-vitamin nedsætter risikoen for blodprop i hjertet med 20-40% - vel at mærke hos tidligere hjerteraske. Andre undersøgelser har vist, at antioxidanter bremser synstab som følge af forkalkning i nethinden, at selen (et antioxiderende mineral) tilsyneladende meget effektivt forebygger kræft m.m. Men dette interesserer tilsyneladende hverken TV eller Ernæringsrådet.

Ernæringsrådet er en hovedkilde til danskernes information om ernæring. Formanden for denne forening lod i samme TV-avis den information tilflyde befolkningen, at øl feder meget mindre end vin! Den forbløffende påstand blev fremsat under en, efter støjen at dømme, vældigt hyggelig frokost, arrangeret af bryggeriforeningen. Men et opslag i en kalorietabel viser hurtigt, at der er ca. 50% flere kalorier i en øl end i et glas rødvin.

Er det ikke lidt ærgerligt, at vi ikke har adgang til bedre information?

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012