Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Bukkehornsfrø – af læge Carsten Vagn-Hansen

Spørgsmål: Du har flere gange i radioen nævnt, at bukkehornsfrø skulle være gavnlige for mange ting. Jeg vil gerne bede om, at du i din brevkasse skriver om dette både om tilberedningen, og hvad det hjælper for. Der er sikkert andre end mig, der gerne vil vide mere om dette.

E.M.

Svar: Bukkehornsfrø -  Trigonella foenum graecum - indeholder en række naturlige stoffer i form af alkaloider, proteiner, aminosyrer, flavonoider, saponine cumarin, fedtstoffer, fibre og vitaminer samt mineraler. Bukkehornsfrø er en fast bestanddel af karry, der findes i mange forskellige afskygninger, især i Indien.

Bukkehornsfrø virker let nedsættende på kolesterol, formentlig på grund af fiberindholdet, og virker stabiliserende på blodsukkeret på grund af forbedring af insulinens virkning hos type 2 diabetikere, hvor der også i en undersøgelse fandtes en klar nedsættelse af kolesterol. Bukkehornsfrø virker også slimløsnende, modvirker forstoppelse og bedrer appetitten. I laboratorieforsøg har man fundet, at stoffet fenugreekin, der findes i bukkehornsfrø, hæmmer virus, styrker hjertet, virker vanddrivende, betændelseshæmmende, blodsukkernedsættende og sænker blodtrykket. Bodybuildere har brugt bukkehornsfrø til at fremme muskeludviklingen med. Det skal også kunne hjælpe på uren hud og betændte sår, både ind- og udvortes. Som afkog skal det være godt mod tandkødsbetændelse.

Man kan få bukkehornsfrø i kapsler (A.O. Hansens 103), i karry, eller man kan bruge det som te, der laves på en teskefuld bukkehornsfrø.

I mindre mængder er der ikke påvist nogen bivirkninger af bukkehornsfrø. Optagelsen af lægemidler, der tages sammen med karry under et måltid, kan påvirkes på grund af det høje indhold af vandopløselige fibre. Bukkehornsfrø har ry for at virke stimulerende på livmoderen, så det frarådes, også på grund af indholdsstofferne i øvrigt, under graviditet og amning at indtage større mængder af f.eks. karry end de, der normalt findes i maden. Bukkehornsfrø er på EU's liste som en naturlig smagstilsætning til mad i mindre mængder.

Carsten Vagn-Hansen

art-ao103A.O. HANSEN 103 kapsler og te består af bukkehornsfrø og hørfrø

Bukkehornsfrø, aktive stoffer: 
1)  Steroidsaponiner (diosgenin, gitigenin, tigogenin (spor), yamogenin), flavonoider (vitexin, vitexinglykosid, arabiosid fra orientin hhv. isoorientin o.a., enzymer, cholin, proteiner (25%), fede olier (7-8%) med lecithin og fysosterin, planteslim, vitaminer, mineraler, bitterstof.

2)  Ca. 6% slimstoffer, hørfrøpektin, 30-40% fed olie, linamarin, lotaustralin, linamarase (enzym), 20-25% protein.

Virkemekanismer:
1)  Høj koncentration af  næringsstoffer, der virker styrkende og stimulerende; steroidsaponinerne fremmer (sammen med andre bestanddele) insulinproduktionen; cholin, lecitin og andre bestanddele virker leverstyrkende. 

2)  Blødgørende og betændelsesbekæmpende virkning, lindrer irritation og smerter ved indvortes betændelsestilstande i fordøjelseskanalen og i urinvejene.

Indikationer:  Tarmkatar og betændelsestilstande; candida albicans. Udvortes mod bylder o.lign.

Modindikationer: Ingen.

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012