Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Mere vildledning fra Ernæringsrådet

Af Claus Hancke, læge, Lyngby, formand for Vitalrådet

Det havde klædt rådet, hvis det havde samme iver med at publicere et højsignifikant, positivt resultat om antioxidanter, som man har med at overdrive et ikke-signifikant negativt resultat

Tre fremstående medlemmer af Ernæringsrådet svarer i Dagens Medicin på min anklage om, at Ernæringsrådet vildleder (nr. 32 og 33/02). De nævner fire referencer til støtte for Ernæringsrådets konsekvente vitamin-nihilisme. I håb om at katalysere en mere seriøs debat vil jeg godt dokumentere, hvad jeg mener med vildledning.

18. november kunne man på Poltikens hjemmeside læse Jerk Langer (læge og journalist, red.) og Arne Astrup (læge og formand for Ernæringsrådet, red.) udtale, at der nu var belæg for, at antioxidanter er direkte skadelige, og hvis man tidligere havde lyttet til Ernæringsrådet, kunne der være sparet menneskeliv.

Disse dramatiske udtalelser byggede på et forsøg med 423 postmenopausale kvinder med 15-75 pct. coronar stenose 1), hvor ca. halvdelen blev behandlet med hormoner eller vitaminerne C og E. Lad os prøve at se lidt nærmere på dette forsøg.

Der var tale om et firestrenget forsøg, hvoraf 105 patienter indgik i 'vitamindelen' af forsøget. Heraf indgik 76 i statistikken.

  1. Der var 12 flere rygere i vitamin- end i placebogruppen. Det alene er nok til at forklare et negativt resultat i vitamingruppen.
  2. 2. Der var 20 færre, som fik ACE-hæmmere i vitamin- end i placebogruppen. ACE-hæmmere er veldokumenteret for at nedsætte risikoen for myocardieinfarkt. Også det er alene nok til at forklare et negativt resultat for vitamingruppen.
  3. Hele studiet lider ved et meget stort antal drop-outs. Alene i vitamingruppen var der 29 af 105.
  4. Man må ikke slå grupperne sammen på tværs, sådan som det er sket i dette forsøg. Så har man ikke hold på statistikken.
  5. Selv med disse alvorlige fejl, er det opnåede resultat ikke signifikant (p=0,09), hvilket forfatterne selv erkender.

Forsøget havde også en anden del. Nemlig en afprøvning af hormonbehandling af den samme gruppe. Her var der et for hormonbehandling negativt resultat, som lige netop var signifikant (p=0,045). Men interessant nok blev dette resultat af Steen Stender betegnet som 'ikke-signifikant' i selv samme avis, Politiken, dagen efter.

Når Ernæringsrådets udsagn baseres på litteratur af denne kvalitet, og udsagnene desuden fordrejer artiklens resultater; så er der tale om vildledning.

En videnskabeligt seriøs udtalelse om ovennævnte forsøg ville være, at forsøget ikke havde vist nogen effekt af vitamin E og C samt en mulig negativ effekt af hormontilskud til postmenopausale kvinder med coronar stenose.

Til gengæld har der i den forløbne uge været en dundrende tavshed fra Ernæringsrådet, da British Medical Journal et par dage efter publicerede en solid metaanalyse på 92 studier om homocystein og hjerte-karsygdom (2).

Ved reduktion i blodets homocystein på blot 3 mikromol/1 fandt man at kunne reducere forekomsten af iskæmisk hjertesygdom med 16 pct., dyb venetrombose, med og uden lungeemboli, med 25 pct., samt 24 pct. reduktion i frekvensen af blodpropper i hjernen. Homocystein kan som bekendt nedsættes med antioxidanter som B6, B12 og folinsyre.

Det havde klædt Ernæringsrådet, hvis det havde samme iver med at publicere et højsignifikant, positivt resultat om antioxidanter, som man har med at overdrive et ikke-signifikant negativt resultat.

Ernæringsrådet er ikke neutralt, men har selv gjort sig til part i en sag. Indlægssedler i kosttilskud med seriøs information til forbrugeren er positiv nytænkning. Men teksten må være neutral, og det er hverken Vitalrådet eller Ernæringsrådet.

Referencer:
(1) Waters D, Alderman E, Hsia J, et al, Effects of hormone replacement therapy and antioxidant vitamin supplements on coronary atherosclerosis in postmenapausal women. JAMA 2002:288:2432-2440 (19. November).
(2) David S Wald, Malcolm Law, Joan K Moms, Homocysteine and cardiovascular disease: Evidence on causality from a meta-analysis. BMJ 2002,325:1202 (23. November).

Dagens Medicin, 5. December 2002.

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012