Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

En kløft mellem forståelse – eller tro

Af Niels Hertz Jensen, praktiserende læge, Holbæk

Det er mærkeligt, at Ernæringsrådets medlemmer kun har øje for antioxidanternes rolle ved svær åreforkalkning, hvor kun få på forhånd ville vente virkning

Er der en forståelses- eller snarere en troskløft mellem tilhængere af kosttilskud og Ernæringsrådet, repræsenteret ved Bjørn Richelsen, Arne Astrup og Steen Stender (RAS)? Sidstnævnte påstår alvorligt, at man ikke kan trække sundheden ud af kosten og indtage den i pilleform (Dagens Medicin nr. 33/02).

Må man stilfærdigt gøre opmærksom på, at på det punkt er tilhængere af kalk og D-vitamin mod knogleskørhed uenige. Landets øjenlæger, der behandler forkalkning af nethinden med antioxidanter, mener også noget andet. Det samme gør tilhængere af at sætte jod til salt eller hindre misdannelse af fostre med folinsyre.

Det er mærkeligt, at RAS kun har øje for antioxidanternes rolle ved svær åreforkalkning, hvor kun få på forhånd ville vente virkning. At man f.eks. ikke interesserer sig for selens og til dels E-vitamins forholdsvis veldokumenterede præventive virkning mod kræft. En blodprop i hjertet skyldes ruptur af et plak i en allerede forkalket kransåre, noget der fører til en kaskade af begivenheder, som antioxidanter har ringe eller ingen indflydelse på. De formodes at modvirke åreforkalkningen, ikke det der sker med den, når den er dannet.

Ti væsentlige randomiserede undersøgelser har de senere år vurderet virkningen af E- og C-vitaminer på hyppigheden af hjerte-kredsløbssygdom hos altovervejende svært forkalkede patienter. Over 70.000 har deltaget, og nettovirkningen mht. dødelighed og hjertedød har været uhyre tæt på 0. Hvorfor mener RAS nu, at en svagt negativ tendens i en ny undersøgelse af 400 kvinder modsiger alt dette? Oven i købet en undersøgelse med flere svagheder, herunder en statistisk ukorrigeret 36 pct. overvægt af rygere i vitamingruppen.(1).

Ser man bort fra de beherskede forventninger, man på forhånd kunne have til disse forsøg, må de samtidig siges at belyse emnet dårligt. Det skyldes især tre forhold:

1) Kun fire (mindre) af de ti undersøgelser målte det, som antioxidanter kunne have indflydelse på, nemlig åreforkalkningens progression.(1,2,3,4). I de to var virkningen signifikant gunstig, mens en tredje var neutral. Den fjerde er den aktuelle (WAVE), hvor resultatet af flere grunde er svært at bedømme.

2) I seks af de ti undersøgelser bestod tilskuddet kun af E-vitamin. Men antioxidanter virker i fællesskab som et orkester. At supplere med en enkelt kan nemt virke, som hvis man i et orkester ville erstatte en violinist med en trommeslager. Hellere lidt af dem alle end meget af een. I det eneste forsøg, hvor behandlingen var bredspektret (selen, E- og C-vitamin samt betakaroten), fandt man - sammenlignet med placebo - signifikant halveret forsnævrings-hastighed i hjertets kransårer.(3).

3) I mindst halvdelen af forsøgene har man benyttet syntetisk E-vitamin, som er en racermisk blanding af otte forskellige stoffer, hvoraf kun det ene findes i naturen. Ingen ved, hvordan de syv med deres unaturlige halekonfiguration virker, når de indlejres i cellemembraner mm. I de to tilfælde, hvor man både benyttede naturligt E-vitamin og målte åreforkalkningen, var virkningen i det ene forsøg neutral, mens det andet forsøg var det nævnte bredspektrede. (2,3).

Referencer: 
(1) Waters D et al. Effects of hormone replacement therapy and antioxidant vitamin supplements on coronary atherosclerosis in postmenopausal women. JAMA 2002;288:2432-2440.
(2) Loan E. Modifying the natural history of atheosclerosis: The SECURE trial. lot I Clin Pract Suppl 2001;117:13-18.
(3) Brown GB et al. Simvastatin and niacin, antioxidant vitamins, or the combination far the prevention of coronary disease. N EnSI I Med 2001;345:1583-92
(4) Hodis HN et al. Serial coronary angiographic evidence that antioxidant vitamin intake reduces progression of coronary artery atherosclerosis. JAMA 1995;273:1849-54.

Dagens Medicin, 5. December 2002.

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012