Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Offentlig kvalitetskontrol efterlyses

Af Merete Birkelund

"Tidslerne" har ofte efterlyst en offentlig kvalitetskontrol med den lægelige kræftbehandling. Vi har argumenteret for, at der bliver oprettet en instans, som er uafhængig af de behandlende læger. En instans som kan vurdere effekten af de lægelige behandlinger, og som ikke selv skal føre lægefaglig politik. Heldigvis er der forskellige initiativer i gang inden for sundhedsområdet til "medicinsk teknologivurdering", som det kaldes i fagkredse. Men uafhængigheden af lægepolitiske interesser bliver nok meget svær at etablere - specielt i et lille land som Danmark, hvor de kollegiale bånd er stramme.

Måske kunne man forestille sig, at en sådan instans kom til at bestå af statistikere, som ikke er læger, og som ser på sagen med friske øjne - og af læger, som er gået på pension og ikke mere er en del af sundhedsvæsnets magtapparat. For nylig bragte Jyllands-Posten (den 16.11.1997) et interview med tre pensionerede overlæger, som i deres otium turde sige meget af det, de ikke turde før.

Man kan undre sig over, hvad det er for kontrolmekanismer, der får læger til at undlade at kritisere urimelige forhold, mens de er ansat i systemet. Men man må da glæde sig over, at der trods alt er nogle, der tør tage bladet fra munden - godt nok først når de ikke mere kan skade deres egen karriere. De tre pensionerede overlæger beskriver sundhedssystemet som drevet mere af økonomi, karrieremuligheder og magtkampe end af næstekærlighed og idealisme. Om kræftlægernes aktuelle reklamefremstød for mammografiscreening udtaler en af overlægerne det mest præcise, der fra lægeside er sagt i den sag: "Det er tåbeligt!"

Der sidder mange pensionerede læger rundt i landet, som kunne slå sig sammen og anvende deres livslange erfaring til gavn for en reformering af Sundhedsvæsnet og en mere uvildig kvalitetskontrol, end den som de ansatte læger i øjeblikket udøver over for sig selv - eller som deres kollegaer og gode venner i Sundhedsstyrelsen hjælper dem med at udøve.

Også inden for den alternative kræftbehandling er der et himmelråbende behov for en offentlig kvalitetskontrol. Vi har i øjeblikket en lovgivning, hvor naturlægemidler kun kan godkendes til sygdomme, der ikke kræver lægebehandling, altså kun småskavanker. Med de nuværende regler kan der altså ikke sælges naturlægemidler mod kræft - sådanne midler må derfor sælges som kosttilskud uden en særlig kvalitetsvurdering.

Naturlægemidler til mere banale sygdomme kan gennemgå en godkendelsesprocedure, hvor det vurderes, om de kan leve op til forskellige krav til fremstillingsproces og dokumentation for effekt. De midler, der ikke kan godkendes, sælges som kost tilskud, og skal blot leve op til almindelige krav til levnedsmidler.

Som situationen er i øjeblikket, har de offentlige myndigheder således fralagt sig ethvert ansvar og overladt kræftpatienterne til de frie markedskræfter. Her er moralen ikke særlig høj, hvilket vore konkrete erfaringer med det brogede danske hajbruskmarked har lært os.

Kosttilskud, der af patienterne anvendes som medicin til kræft, sælges derfor i øjeblikket uden nogen form for godkendelse, kvalitetskontrol eller krav om dokumentation for effekt. Det eneste offentlige krav er, at produkterne ikke må sælges med oplysning om, at de kan have effekt på kræft. På den måde lukker myndighederne øjnene for kræftpatienters problemer med at finde kvalitetsprodukter.

Kræftpatienter er sandsynligvis den patientgruppe, der køber flest kosttilskud, og vi burde også have krav på en form for kvalitetskontrol med de produkter, vi køber.

Vi mener ikke, der skal stilles krav om kontrollerede undersøgelser som ved lægemidler, idet det drejer sig om midler uden giftige skadevirkninger ved rigtig dosering. Der må kunne findes en mellemløsning med en sandsynliggørelse i effekt og garanti for ugiftighed, som kan bære en godkendelse af naturlægemidler til kræft. Vi er klar over, at de gældende regler, om naturlægemidler rummer mange problemer, og næppe er ideelle, men vi finder det bydende nødvendigt, at sundhedsmyndighederne snart begynder at interessere sig for at hjælpe patienterne.

I øjeblikket må vi som patientforening alene forsøge at udøve en form for kvalitetskontrol, fordi vore medlemmer føler sig "på herrens mark", men det er en opgave, vi ikke magter, fordi producenterne ikke ønsker - eller ikke kan - besvare vore spørgsmål om dokumentation, fremstillingsmetode mv. Der findes i helsebranchen firmaer, der arbejder ærligt og seriøst, men der findes også firmaer, der arbejder på en måde, som ikke tåler dagens lys. De sidste medvirker til at mistænkeliggøre hele branchen. Efter vore erfaringer med hajbruskmarkedet, er vi klar over, at branchen ikke selv kan udøve kvalitetskontrol til gavn for patienterne. Vi efterlyser derfor en offentlig kvalitetskontrol og håber, at myndighederne snart opgiver deres jomfruelige og ubesmittede forhold alternativ kræftbehandling og ser i øjnene, at alternativ kræftbehandling er kommet for at blive.

Merete Birkelund, 1997.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012