Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Ingen nemme veje ud af psykisk sygdom

Af overlæge André Linder,
psykiatrisk afdeling P7879 i Glostrup kendt som Nordvang.

Årsagen til kvindens sygdom kan de ikke fjerne. Sådan er det med de fleste patienter på afdelingen.

"Medicinen er symptombehandling," konstaterer overlæge André Linder.

"Vi behandler symptomerne, ikke ondets rod. For vi ved dybest set ikke, hvad det er. Vi må se på det med ydmyghed. Det er vanskeligt at arbejde med de kemiske processer i hjernen. Og mængden af lidelse er trods alt reduceret væsentligt. Symptombehandling skal man ikke kimse ad. Hvis man en weekend har ondt i tanden, og tandlægen først kan komme om mandagen, er man glad for en panodil. Det er der, vi er. Det er trods alt et godt resultat i forhold til 1800-tallets galehuse, hvor man puttede de skizofrene i ormebade".

Han sammenligner hjernen med et luftfoto af vejnettet i København. Man kan se gaderne og antallet af biler, men ikke årsagen til, at der er mange eller få biler. Man kan heller ikke se metroen, kloakkerne eller alle de elektriske installationer, der er gravet ned. Man kan kort sagt ikke se alt det andet, der er med til at få byen til at hænge sammen.

Vi undrer os over, at vi endnu ikke har set nogen patienter, der er i psykoterapi. Hverken hver for sig selv eller sammen med andre patienter.

Andre Linder giver os to begrundelser: Der er for få ressourcer. Og psykoterapi kan ikke anvendes til psykotiske patienter. 

"Det er ikke en god ide at skabe indsigt for enhver pris. Man fjerner ikke sygdommen ved at påpege den. En skizofren vil ikke rejse sig op og sige: Tak for det. Den besked har jeg ventet på i mange år. Nu har jeg det allerede meget bedre", forklarer André Linder.

Han anvender nogle gange psykoterapi, hvis det er svært at få patienten i medicinsk behandling.

Men afdelingen satser mere på miljøterapi, hvor personalet møder patienten i dagligdagen og snakker sammen som et naturligt indslag. Og hvor ro og omgivelserne i sig selv er en terapi.

"Afdelingen er baseret på personalets observationer. Det er de dygtige til. Vi træffer mange beslutninger på baggrund af deres observationer. Når miljøterapien slår igennem, viser det sig blandt andet som mindre tvang," siger André Linder.

Kilde: Jyllands-Posten 30. november 2002.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012