Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Prøv med naturen først!

Da BIOresearch i forsommeren 2001 holdt presseseminar om immunologi, var det med Claus Hancke ved overheaden. Den dygtige og kontroversielle speciallæge gav bl.a. danskernes spise - og levevaner et ordentligt fur - og fortalte om, hvordan han selv behandler livstilssygdomme, heriblandt autoimmune sygdomme som f.eks. gigt. Vi bringer her et lille udpluk af de mange ord.

Han er speciallæge i almen medicin, og han praktiserer. Men det er stort set også det eneste Claus Hancke har til fælles med størstedelen af sine tidligere kolleger, de alment praktiserende læger.

For 13 år siden valgte han nemlig at stoppe samarbejdet med sygesikringen og "gå solo".

Slut med for mange patienter og for lidt tid til den enkelte.
Slut med patienter, der ikke for alvor ønsker at tage et medansvar for deres helbred.

Og slut med lægelige lappeløsninger.

Siden har Claus Hancke praktiseret orthomolekylær - de rette molekylers - medicin. Det vil sige "økologisk" sygdomsbehandling, som går ud på at forsøge at skabe det bedst mulige miljø for kroppens celler, bl.a. ved hjælp af kostomlægning og kosttilskud, heriblandt store doser vitaminer. I dag har jeg tid til patienterne - og det er nødvendigt i en praksis, hvor man skal forklare og motivere.

Hverken kostændringer, tilskud eller naturmedicin er jo behandling, der virker fra dag et. Til gengæld har naturmedicinen bl.a. den fordel, at det er et meget langt stræk mellem effekt og giftighed.

Vores kost er langsomt ved at blive drænet for vitaminer og andre vigtige næringsstoffer.

Det er ganske enkelt ikke sandt, med mindre man er barn, gravid eller gammel, kan man få alt, hvad man har brug for ved bare at spise varieret. Mange af de store flotte grøntsager, der ligger og frister i supermarkederne er dyrket i Leca eller urethanskum uden næring i - og tilsat vækstfremmende gødning. Og den "friske" frugt er plukket uger forinden tusinder af kilometer herfra - og længe inden den er moden. I stedet bliver den kunstigt modnet i lasten på et skib, konstatere han for nylig på et seminar om immunologi og immunterapi arrangeret af firmaet BIOsearch.

Følger man blindt kostpyramiden kommer man i underskud med adskillige vigtige vitaminer, mineraler og sporstoffer, regnede ernæringseksperten Lars Okholm sig allerede for år tilbage. Der er fire årsager til at vores kost er for ringe. Dels køber vi det forkerte. F.eks. kan jeg ikke få øje på tungtvejende sundhedsmæssige argumenter for, at danskerne køber - og formentlig så også spiser -15.000 tons pommefrites om året. Dels indeholder det, vi køber, ikke det vi tror af vitaminer, mineraler og sporstoffer. Til gengæld indeholder det, vi køber, ofte ting, vi ikke ved er der. Tungmetaller i fisk, pesticider og fungicider i sydfrugter, hormoner i udenlandsk kød eksempelvis. Og endelig tilbereder vi det vi køber forkert - ved at grillstege, friturestege og udkoge, sagde Claus Hancke på mødet.

At vi bør sikre os næring gennem kosttilskud i stedet for gennem kost, ved han godt er en provokerende tanke. - Men hvis fødevareproducenterne - og såmænd også forbrugerne - fortsætter med at være totalt ligeglade med kvaliteten, kan jeg ikke i det lange løb se nogen anden udvej, sagde han.

De store livsstilssygdomme
Gigtsygdomme - som er dem, der koster samfundet mest - kræft, sukkersyge og åreforkalkning udgør kun toppen af et bjerg af større og mindre helbredsproblemer, som skyldes, at folk lever og ikke mindst spiser forkert. Og det er vanvittigt svært at finde ud af, hvad der er hvad. Livstilsygdomme er meget dyre for samfundet - og meget svære at udrede, understreger Claus Hancke.

14 helbredsproblemer der skyldes usund livsstil
Overvægt
Alkoholproblemer
Vitamin mineralmangel
Parasitter
Svamp (Candida)
Syrebelastninger
Dårlig fødeoptagelse (hullet tarm)
Højkalorie-underernæring
Fødemiddelintolerans
Mineralmangel
Tandfoci (indkapslet betændelse)
Tungmetalbelastning
Pesticidbelastning
Medicinmisbrug

En autoimmun sygdom
- som f.eks. leddegigt er ifølge Claus Hancke meget påvirkelig af både livsstil og spisevaner. Autoimmune sygdomme skyldes en betændelsereaktion, fordi kroppens immunforsvar på grund af en biokemisk fejlmeldning af en eller anden art "går i krig" mod kroppens egne celler og væv - i den tro, at der er tale om et fremmedlegeme - Årsagerne til autoimmun sygdom kan som sagt være meget svær at udrede. Sygdommene er arvelige - men faktorer som f.eks. overfølsomhed, tungmetaller, farlige frie radikaler, biologisk virkende kemikalier - som vi bruger alt for meget af - medicin, "hullet tarm", indkapslede betændelser kan også hver for sig eller tilsammen spille en rolle, fastslog han.

Autoimmune sygdomme
Sklerose
Visse blodsygdomme
Blærer på hud og slimhinder
Betændelse i nyrebarken
Forstyrrelse i skjoldbruskkirtlen
Betændelse i bugspytkirtlen
Insulinkrævende sukkersyge
Crohns sygdom
Betændelse m. sår i tyktarmen
Fibromyalgi
Kronisk leddegigt
Sclerodermi(en hudsygdom)
Hodgkins sygdom (lymfekræft)

Give it a try before you die
Før i tiden var leddegigt de krogede fingre og deforme leds sygdom. I dag er det sjældent at møde gigtpatienter med totalt deforme led, for i dag behandler man sygdommen aggressivt. Eksempelvis med NSAID - eller COX-2 hæmmere, som har lidt færre bivirkninger end binyrebarkhomon og cellegifte. Vi må som læger bruge vores sunde dømmekraft, når vi vælger behandling. Lægebehandling kræver mange overvejelser f.eks. må vi holde sygdommens sværhedsgrad op imod, hvor store bivirkninger, der er ved den medicin, vi overvejer at ordinere.

Og på samme måde må vi holde den dokumenterede effekt af behandlingen op imod ikke bare sygdommens sværhedsgrad, men også hvor meget den pågældende medicin belaster patientens pengepung. Leddegigt er er et godt eksempel på en sygdom, hvor man i behandling jævnligt bør foretage sådan en cost-benefit analyse, fastslog han på mødet.

Efter Claus Hanckes mening er der alt for meget hysteri omkring, hvad der er rimelig dokumentation og hvad der ikke er. Det er en praktiserende læges lod at bygge på andres erfaringer - og så gøre sig sine egne.

"Jeg mener, man skal forsøge sig med den mindst giftige behandling først. Hvis erfaringen viser, at der er en rimelig chance for, at behandlingen virker, og den kun har få bivirkninger, er rimelig i pris og ikke forværrer sygdommen... Så mener jeg, at man - lægevidenskabelig dokumentation eller ej - skal give den chancen".

I forbindelse med almindelig medicin er "det terapeutiske vindue" - dvs. det spillerum, inden for hvilket en behandling hverken er virkningsløs eller giftig for kroppen - meget lille. Hvorimod vinduet er meget stort, når man behandler med naturlægemidler og kosttilskud, konstaterede han.

Det er fantastisk, hvor meget folk af sig selv forsøger for at få det bedre - ofte kommer de til den første konsultation med hele bæreposer fulde af ting, de har prøvet. De går typisk hjem med tre - fire - fem ting- og altid med langt færre, end de kom med.

Det siger da noget om, at der mangler seriøs open minded information om, hvad alternativ behandling og kosttilskud måske kan - og hvad de ikke kan.

Helt naturligt
Claus Hancke behandler bl.a. autoimmune sygdomme med grundig samtale, kostændringer til fedtfattig - og hvis patienten er motiveret hovedsagelig vegetarisk kost, fiskeolie i høje doser Gammalinolensyre (kæmpenatlys/lægehjulkrone), B3- og B6-vitamin, zink og magnesium, antioxidanter - plus et eller to af følgende planteudtræk:

Boswellia - Bromelain (findes i ananas) - Quercitin (findes i chili) - Curcumin (findes i gurkemeje) - Gingko Biloba - Centelle (indisk sumpplante) - Gingerol (findes i ingefær) - Shagaol (findes i ingefær)

"Nu skal man jo hverken give gigtmedicin eller megadoser vitamin forebyggende, men kostråd kan man godt anbefale", synes Claus Hancke.

Så her tre af hans kostråd:
l. Undgå det mættede fedt og margarine - steg i olivenolie eller i smør
2. Der er ikke noget sundhedsmæssigt at hente i mælk - det er der derimod i surmælksprodukter.
3. Skær ned på kaffe og sukker - kaffen "smider" f. eks. magnesium ud.

Kilde: BIOreseach Nyhedsbrev okt. 2001

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012