Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Letigen-skandalen 1990-2002

Den nybagte læge Arne Astrup finder under sin slankeforskning ud af, at efedrin, tilsat en bestemt mængde coffein, virker slankende. Uden nævneværdig dokumentation lancerer han sin slankepille, som han kalder "Letigen".

Læge Arne Astrup sælger sin tvivlsomme opfindelse i 1990, hvorefter han frasiger sig ethvert ansvar for de bivirkninger, som der kommer stadig flere indberetninger om, fordi han mener, at det er Lægemiddelstyrelsen, der har skylden for de mange bivirkninger.

Læge Arne Astrup siger: "Den måde, Lægemiddelstyrelsen senest har behandlet Letigen på, virker meget uprofessionel, og forbrugerne og de praktiserende læger kan ikke være tjent med, at der kan ske sådanne fejl hos en myndighed. Resultatet er jo, at man anbefaler læger at udskrive receptpligtig medicin til raske, let overvægtige personer, samt til børn - vel at mærke uden at der eksisterer den fornødne dokumentation for anvendelse af lægemidler til disse mennesker".

Inge Duus, chef for lægemiddelafdelingen i Apotekerforeningen, mener, at indberetningen om bivirkninger slet ikke fungerer, eftersom lægerne i almindelighed kun indberetter om bivirkninger hos ca. 10% af patienterne.

De 124 bivirkninger, der foreløbig er indberettet, blandt andet med hjælp fra forbrugerbladet "Tænk", omfatter følgende tragiske hændelser :

Skader på nervesystemet

51 personer

Psykiatriske forstyrrelser

36 personer

Hjerte-kar sygdomme

18 personer

Krampeanfald

5 personer

Blodpropper i hjertet

2 personer

I alt

112 personer

De 124 bivirkninger, fordelt på 112 personer, er indskrevet i Lægemiddelstyrelsen som "mulige", "sandsynlige", eller "sikre".

Tre dødsfald får betegnelsen "mulig/muligvis/sandsynlig bidragende årsag".

Trods kraftige krav fra forbrugerside, ønskede fabrikant og Lægemiddelstyrelsen ikke salget stoppet.

Lægemiddelstyrelsen erkender nu, at Letigen er farligt, og vil fremefter kun blive solgt som koperingspligtigt. Enhver læge, der udskriver Letigen, vil nu blive registreret.

Letigen kommer i selskab med andre farlige lægemidler som Rohypnol, Metadon, Morfin, Ketogan, Ritalin, Contalgin, Ronal, Flunipam, Abalgin, Oxycontin.

Også brugt til børn:
Ifølge bladet "Farmaci" har børn helt ned til 10 års alderen fået Letigen på recept, selv om aldersgrænsen var 18 år indtil foråret, da Lægemiddelstyrelsen nedsatte den til 15 år.

Letigen er beregnet til stærkt overvægtige, og præparatet mistænkes for at have bivirkninger som depressioner, blodprop og sågar dødsfald. Det vides ikke, hvilken indvirkning midlet har på børn.

Danmarks Apotekerforening anbefaler ligesom Forbrugerrådet, at Letigen fjernes fra apotekernes hylder ("Farmaci" 10 2002).

Health News 2002 - mj

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012