Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Øl: En advarsel til patienter med forhøjet blodtryk

Biogene aminosyrer kan påvises i alle gærede levnedsmidler. For det første indikerer de mikrobielt fordærv, og for det andet bliver de tilskrevet uønskede virkninger såsom migræne. En undersøgelse af 185 europæiske ølsorter viste, at den mængdemæssigt vigtigste aminosyre er tyramin. Specielt hollandske og belgiske øl (Lambic og Gueuze), som udmærker sig ved spontan gæring, og de såkaldte Kriekøl indeholdt i gennemsnit over 20 mg tyramin pr. liter - med en topværdi på 67,5 mg pr. liter. Med i gennemsnit 10 mg pr. liter fulgte lyse øl fra Tyskland, som desuden var påfaldende i kraft af deres høje indhold af cadaverin. Udover tyramin indeholdt alle øl histamin, putrescin og agmatin. I enkelte produkter fandt man også spermin, spermidin, tryptamin, b -phenyl-ethylamin og serotonin - i alle tilfælde dog under 2 mg pr. liter.

Tyraminindholdet svinger således meget. På grund af bivirkningerne ved indtagelse af for meget tyramin - frem for alt blodtryksproblemer - fraråder undersøgelsens forfattere alle blodtrykspatienter, der tager monoaminooxidase-hæmmere (antidepressive midler som tranylcypromin eller moclobemid), at drikke øl for at være på den sikre side. Efter forfatternes beregninger vil hver 10. patient kunne mærke bivirkningerne efter indtagelse af 3 cl øl.

Note: Sandsynligvis er enkelte af de biogene aminosyrer også ansvarlige for en del af de farmakologiske og psykotrope virkninger ved øl. Så meget desto mere som de såvel i levnedsmidler som i den menneskelige krop kan reagere med aldehyd (f.eks. acetaldehyd, som opstår ved ophobning af alkohol i kroppen) til opiater. For så vidt kan bestemte biogene aminosyrer ikke kun være årsag til migræne, men kan også vise sig at være som ledesubstanser for produktkvaliteten.

Kilde: Izquierdo-Pulido, M et al: Biogenic amines in european beers. Journal of Agricultural and Food Chemistry 1996/44).

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012