Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lysfattige dage giver 250.000 danskere depression

Formand Jes Gerlach fra Psykiatrifonden skønner, at omkring 150.000 danskere lider af en moderat til svær depression, mens op mod 100.000 lider af en let eller skjult depression.

"Jeg tror, der er flere mennesker, som lider af en depression i dag på grund af den stigende individualisering og egoisme, der er i samfundet. Kombineret med stress og alkohol er det skyld i flere psykiske sygdomme, selv om der selvfølgelig også var problemer for 50 år siden, siger Jes Gerlach, der til daglig er overlæge på det psykiatriske specialhospital Sct. Hans i Roskilde.

Ved en depression nedsættes kroppens egen produktion af forskellige signalstoffer i hjernen. Især er serotoninniveauet noget lavere hos deprimerede mennesker. En ny teori peger på, at også antallet af celler i hjernen falder ved en længerevarende depression.

Lysende behandling
De korte og lysfatttige dage på denne tid af året er den hyppigste årsag til vinterdepressioner. Forskellen på en vinterdepression og en almindelig depression er spiselysten. Vinterdepressionen øger sulten og især lysten til søde sager, mens en almindelig depression som regel er lig med manglende appetit.

Som regel kan man behandle vinterdepressionen med en speciel lampe, der udsender et stærkt kunstigt hvidt lys. Tre kvarter hver morgen er nok, og man behøver ikke sidde at stirre direkte ind i lyset. Det er helt ok at læse avis og skylle morgenkaffen ned samtidig.

Man kan også gå udenfor, hver gang solen sparsomt titter frem. Solarier derimod har ingen effekt på en vinterdepression.

Lysbehandlingen kan også bruges forebyggende. Hvis man allerede en gang har haft en vinterdepression er risikoen for at få det igen, nemlig væsentlig højere.

Nogle gange er lysbehandlingen ikke nok, også må man ty til en kombination af lys og antidepressiv medicin - populært kendt som lykkepiller. I øjeblikket er omkring 2 50.000 danskere på pillen, som også anvendes mod angst og tvangstanker.

Dermaligt SAD Tower & Dermalight SAD Flat afgiver 10.000 lux (på app.). De medicinske krav om 2.500 lux bliver således langt overgået af apparatet. Den afgivne belysningsstyrke er målt på en afstand på 50 cm.

Dermaligt SAD Tower & Dermalight SAD Flat er kvalitetsprodukter, fremstillet i et godt design, efter de bedste normer og under stadig kontrol af materialer og forarbejdning.

Dermaligt SAD Tower & Dermalight SAD Flat har en stor lysflade, er udførte i elegant design og afgiver ingen lugt af plastik eller andre materialer. Anvendes af læger og naturbehandlere.

Vigtigt: Øget lysoptagelse fremmer den naturlig produktion af melatonin i hjernens koglekirtel, hvad der giver en bedre og sundere søvn. Læse mere om melatonin her.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012