Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Økologisk rødvin

Dokumenteret gavnlig virkning på helbredet
Det har længe undret forskere i hjerte-/karsygdomme: Blandt franskmænd (Specielt fra det sydlige Frankrig) er der en meget lav forekomst af hjerte-/karsygdomme - på trods af, at livsstilen på de kanter burde give anledning til at tro det modsatte, da kosten er rig på mættede fedtsyrer, og en stor del af befolkningen er rygere. Man taler faktisk om "Middelhavsparadokset".

Efter nogen undren og debat kom man frem til, at der måtte være en beskyttende faktor i den sydlandske kost, og opmærksomheden blev ret hurtigt vendt mod bestanddelene i rødvin.

Det hævdes, at den beskyttelse mod hjerte-/karsygdomme, som rødvin menes at kunne give, stammer fra flavonoidernes antioxidante virkning.

LDL (Low-density lipoprotein) transporterer størsteparten af den kolesterol, der findes i blodet. Iltning af de umættede LDL-fedtsyrer er første skridt på vejen mod åreforkalkning - den underliggende årsag til sygdomme i hjertets kranspulsårer, slagtilfælde og andre kredsløbsrelaterede sygdomme.

Det har vist sig, at de phenoler, der findes i rødvin, er meget effektive til at hæmme LDL-iltningen. Rødvinens flavonoider øger blodets antioxidante virkning med 15%.

Et epidemiologisk forsøg i Holland har undersøgt sammenhængen mellem hjertesygdom hos ældre og indtagelsen af flavonoid-tilskud.

Anthocyanin er en gruppe af flavonoider med antioxidant virkning. Grunden til, at frugtekstrakt (af f.eks. blåbær, rød grape, kirsebær og solbær) har stor antioxidant effekt, er netop deres anhocyanin-indhold.

Referencer:
Frankel, E.N. et al. "Lancet" 1993, (341) 454-457
Frankel, E.N. et al. "Lancet" 1993, (341) 1103-1104
Maxwell, S. et al. "Lancet" 1994, (344) 193-194
Hertog, M.G.L. et al. "Lancet" 1993, (342) 1007-1011
Wagner, H. in "Biochemistry of Plant Phenolics", pp. 581, Plenum Press, New YorkHealth News 2003

 

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012