Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Vegetarer lever længere, viser ny undersøgelse

12/03/03 Vegetarer har muligvis en betydeligt lavere risiko for at dø tidligt end personer, som spiser meget kød, viser en undersøgelse fra German Cancer Research Centre (DFKZ).

Undersøgelsen gik ud på at vurdere, hvilken virkning vegetarisk kost og tilhørende livsstil har på risikoen for tidlig død. I alt ca. 1900 personer blev inddelt i tre grupper: Veganere (som hverken spiser kød eller andre animalske produkter såsom æg og mælkeprodukter), vegetarer (som spiser æg og mælkeprodukter, men ikke fisk og kød) og moderate vegetarer (som af og til spiser kød og fisk).

I sammenligning med befolkningen generelt viste undersøgelsen en betydelig stigning i den forventede levealder hos forsøgspersonerne. For hver 100 dødsfald i befolkningen generelt var der kun 59 dødsfald blandt undersøgelsespersonerne. Forskellen er mest udtalt blandt mandlige vegetarer med kun 52 dødsfald.

Men alt tyder på, at det ikke er det sundeste helt at undgå at spise kød. En sammenligning af de tre forsøgspersongrupper tyder på, at de personer, der af og til spiser kød har endnu lavere risiko for at dø tidligt end de to andre grupper. For hver 100 dødsfald blandt veganere var der 66 blandt vegetarerne og 60 blandt de lejlighedsvise kødspisere.

Ud over kosten undersøgte forskerne andre livsstilsfaktorer som f.eks. rygning og fysisk aktivitet. Som forventet kunne de påvise, at gennemsnitsrisikoen for tidlig død blev øget med 70% blandt rygerne. Risikoen blev reduceret med en tredjedel blandt dem med et højt eller moderat niveau af fysisk aktivitet i forhold til personer med en stillesiddende livsstil.

Undersøgelsesresultaterne tyder på, at selvom en smule kød kan have en forlængende virkning på ens levetid, så er det en velafbalanceret livsstil - både hvad angår kost og aktivitet - som giver et langt liv.

Vegetarer og vindrikkere har lige sunde hjerter! I 1999 gjorde bladet I Form opmærksom på, at hvad enten man er vegetar eller har et moderat alkoholindtag, kan man mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, hvis man samtidig dyrker motion. Det er konklusionen på en stor amerikansk undersøgelse, hvor 351 vegetariske og 8.891 ikke-vegetariske løbere blev undersøgt for højde, vægt, kostvaner, træningsmønstre, blodtryk, kolesteroltal mm.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012