Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Regeringen vil af med folkesundheden

Jeg takker Signild Vallgårda for hendes kommentar om regeringens nye Folkesundhedsprogram. For hun fortjener ros for en meget elskværdig omtale af den danske regerings indsats på folkesundhedsområdet.

Regeringen skrev i sit folkesundhedsprogram, at den stiler efter, at andelen af rygere i Danmark skal »falde markant«. Alligevel gennemførte regeringen kort efter lanceringen af folkesundhedsprogrammet med mottoet Sund hele livet i september 2002 med støtte fra Dansk Folkeparti, at tobaks- og spiritusafgifterne bliver sænket i Danmark fremover.

I folketingsdebatten om sundhedsaspekterne af denne afgiftsmindskelse gjorde regeringen ikke opmærksom på, at Skatteministeriet i en rapport Grænsehandel år 2001 udførligt havde beskrevet, at de formindskede tobaksafgifter må forventes at ville øge forbruget af cigaretter i Danmark med cirka 100 millioner om året. Dette svarer til 250.000 ryger en cigaret hver dag, eller at over 10.000 ekstra rygere bruger 20 cigaretter hver dag. Som bekendt dør hver anden ryger præmaturt af tobaksforårsaget sygdom.

Derfor er det særdeles urbant at beskrive regeringens indsats for folkesundheden over en hel side i Ugekriftet for læger uden at omtale, endsige tage afstand fra, denne afgiftsmindskelse. Man burde kunne indhøste en fortjenstmedalje for en kommentar om at »være tilbøjelig til at tro«, at det ikke er rigtig alvorligt ment, når regeringen siger, at den ønsker en bedre sundhed for alle danskere.

Disse ønsker har ikke efterladt sig spor i den gennemførte politik, tværtimod. I sin aktuelle sammenhæng virker det grundigt reviderede folkesundhedsprogram som fromme miner til slet spil. For ikke at tale om rent fup. Det tidligere folkesundhedsprogram havde som et mål, at andelen af rygere skulle falde en procent om året. Afgiftsmindskelsen lader ikke dog i tvivl om, hvorfor dette mål blev omformuleret i det reviderede folkesundhedsprogram.

Finn Edler von Eyben
Odense

Litteratur: Vallgårda S. Vil regeringen folkesundheden? Ugeskr Læg 2003.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012