Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Danmark på nervepiller

De sidste 40 år har vi vidst, at nerve- og sovemedicin var afhængighedsskabende. Alligevel indløste 420.000 danskere i 2001 mindst en recept på et lægemiddel af typen benzodiazepin - enten som angstdæmpende medicin eller som sovemiddel.I Ringkjøbing Amt har man sat fokus på problemet i projektet: Væk med vanedannende medicin.

Birgit Toft er farmaceut og ansat i Ringkjøbing Amt som kvalitetskonsulent. Hun foretager praksisbesøg med en udskrift af de praktiserende lægers ordinationer af medicin i hånden.

Gennem disse praksisbesøg har Birgit Toft fået indsigt i lægernes modløshed og opgivende holdning over for ordination af benzodlazepiner og sovemedicin, men også manglende indsigt i egne ordinationsvaner. Hun har gjort lægerne opmærksomme på, at forbruget af benzodiazepiner ikke var faldende, som mange af lægerne troede det var.

Psykiater Jens Frydenlund, som i mange år har beskæftiget sig med afhængighed af benzodiazepiner og sovemedicin, har været foredragsholder.

Skal du tage kørekort, lærer du både at skifte gear og bremse. Lægerne lærer i alt for høj grad kun at udskrive recepter, men ikke meget om aftrapning af medicin, siger Jens Frydenlund.

Den viden vi har om benzodiazepiner, har været kendt de sidste 40 år. Sundhedsstyrelsens retningslinjer stammer fra 1995. Her er det klart præciseret, at hypnotika kun bør bruges i 1-2 uger og kun ved svære, invaliderende tilfælde af sovnløshed, som belaster patienten alvorligt. Ved brug af anxiolytika "bør man stræbe efter en behandlingsperiode på ikke over 4 uger og allerede ved starten træffe aftale om varighed og aftrapning".

Alle typer af benzodiazepiner er afhængighedsskabende. Det samme gælder de såkaldte bz-agonister (Imovane, Imozop, Stinox, Stilnoct, Heminevrin, Baklofen, Lioresal. Det er kemisk set ikke benzopiazepiner, men virker på de samme receptorer og bør derfor omgås som benzodiazepiner.

Man overvejer at gøre denne medicin kopieringspligtig. Det mener Jens Frydenlund ikke vil få nogen effekt på forbruget. I Sverige er alle benzodiazipener gjort kopieringspligtige, og det har ikke ændret forbruget.

Jens Frydenlund mener alligevel, at der er hjælp at hente både for læger og patienter. Det kan i dag finde på Internettet.

www.benzoinfo.dk  er der information til brugere af benzodiazepiner - nervepiller, sovepiller, "stesoer".

www.benzo.org.uk kan man finde professor Heather Ashtons fremragende vejledning om, hvordan nedtrapningen bør foregå. Den kan hentes gratis ned fra nettet.

Ugeskrift for Læger 165/9, 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012