Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Selen halverer dødeligheden

Sporstoffet selen har fået fornyet interesse som middel mod kræft, efter at forskere i USA ved årsskiftet har offentliggjort et opsigtsvækkende resultat af en kræftundersøgelse, som har stået på siden 1983.

Arizonas cancerinstitut i Tucson har i denne periode fulgt 312 hudkræftpatienter for at kontrollere, om selen kunne hindre tilbagefald af hudkræft. Halvdelen af patienterne fik dagligt gennem flere år en relativ høj dosis selen, 200 mikrogram, mens den anden halvdel fik uvirksomme tabletter.

Resultatet var i første omgang skuffende, fordi det viste sig, at selen overhovedet ikke yder beskyttelse mod nye tilfælde af hudkræft.

Andre kræftformer
Derimod opdagede forskerne, at der i den selenbehandlede patientgruppe har været langt færre dødsfald som følge af andre kræftformer, især kræft i lunge, tyk- og endetarm samt prostata (blærehalskirtel). En samlet opgørelse viser, at totaldødeligheden som følge af kræft er halveret i selen-gruppen i forhold til kontrolgruppen.

Samtidigt er det konstateret, at ingen af patienterne har været udsat for forgiftning som følge af selen-indtagelsen.

I en artikel i tidskriftet The Journal of the American Medical Association, hvor resultaterne beskrives, påpeger forskerne dog, at undersøgelsen ikke er noget endegyldigt bevis for, at selen kan beskytte imod kræft, men at den bør give anledning til en videre udforskning.

Livsvigtigt spormineral
Selen er et livsnødvendigt spormineral, som er en forudsætning for, at immunforsvaret kan fungere optimalt. Det findes i meget små mængder i jorden og optages gennem føden, fortrinsvis gennem fisk, kød og skaldyr.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012