Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Selen sænker kræftrisiko

Mænd med lavt indhold af det livsvigtige spormineral, selen, i blodet har fire til fem gange så stor risiko forat få prostatakræft, viser en ny amerikansk undersøgelse. Forskerne bag undersøgelsen foreslår af samme grund kosttilskud med selen, som en forebyggende foranstaltning, især hvis der er tale om ældre mænd, som i forvejen har et aldersbetinget fald i selenniveauet.

Den nye undersøgelse, som er offentliggjort i Journal af Urology, lægger sig meget tæt op ad tidligere forskning, som ligeledes viser, at selen beskytter mod blandt andet prostatakræft. En tidligere offentliggjort undersøgelse fra 1996 viste en 63% reduktion i antallet af prostatakræft tilfælde hos de mænd, der tog 200 mikrogram selen dagligt over en længere årrække. I den nye undersøgelse, som forskere ved Stanford University Medical Center i Californien udførte på 52 mandlige prostatakræft patienter, samt 96 kontrolpersoner alle i alderen 49-91 år, blev selenniveaerne målt i gennemsnit 8,83 år, før prostatakræften blev diagnosticeret: Her fandt forskerne, efter at korrigere for faktorer som kropsvægt, tobak og alkoholvaner, en direkte sammenhæng imellem kræftrisiko og selenstatus.

Ældre mænd med høje selenniveaver i kroppen havde ganske enkelt den laveste risiko for denne kræfttype.

Hvad der overraskede forskerne mest var ikke selens forebyggende rolle i forbinder se med prostatakraeft, som trods alt har været påvist tidligere, men nærmere at der skete et fald i kroppens selenniveauer med alderen. Dette vidste man tilsyneladende ikke tidligere.

Kilde: Journal of Urology 2001:166.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012