Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Tobak giver dårlig ryg

Storrygere risikerer ikke bare at ose sig til hjertesygdomme, lungekræft eller blærekræft. Nu har svenske forskere nemlig påvist, at de også i større omfang end ikke-rygere er udsat for dårlig ryg.

Sten Holm, læge ved Sahlgrenska sjukhusets ortopædkirurgiske afdeling har gennem dyreforsøg fundet ud af; at blot fem cigaretter om dagen er nok til at nedsætte blodtilførslen til de bruskskiver, der ligger som støddæmpere mellem ryghvirvlerne.

Når cellerne i bruskskiverne underforsynes med ilt og næringsstoffer, nedbrydes de langsomt, men sikkert. Herved bliver bruskskiverne lavere, så afstanden mellem de enkelte ryghvirvler bliver mindre, og derfor trykkes der på de nerverødder, som fra rygmarvrn træder ud mellem de enkelte hvirvler.

Denne tilstand giver voldsomme rygsmerter. Normalt betegner man dem som slidgigt i rygsøjlen.

For at få ilt og andre næringsstoffer er bruskskivernes celler helt afhængige af blodkarrene i de tilstødende ryghvirvler. I selve bruskskiverne findes der ingen blodkar. I småbørn når blodkarrene dog helt frem til bruskskiverne i ryghvirvlerne.

Hos rygere sammentrækkes karrene i ryghvirvlerne på af grund af tobakkens indhold, gså nikotin, sådan som det også sker med blodkarrene andre steder i kroppen.

Ligeledes opstår der efterhånden som tiden går forkalkninger i karrenes vægge, så blodgennemstrømningen bliver mere besværlig.

Resultatet er, at cellerne i bruskskiverne bliver så undernærede, at de én efter én går til grunde. Denne proces kan være mange år undervejs, så rygproblemerne først opstår højt oppe i voksenaldereren. Ryglægen bekræfter, at mange patienter er storrygere.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012