Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

BirkeSød og atleter

Det næste, store forskningsområde inden for BirkeSød (med et glykæmisk indeks på 8) bliver sportsernæring. Der verserer allerede mange rygter om, at BirkeSød er ved at komme ind i varmen hos bodybuildere. BirkeSød har mange gode egenskaber: Det lave glykæmiske index og uafhængigheden af insulin gør det ideelt til at holde blodsukker- og insulinniveauet stabilt. Dette kan være med til at fremme opbygningen af muskulatur (anabolisme). Hos svært tilskadekomne patienter har BirkeSød vist sig at have en muskelbesparende effekt (anti-katabolisme). BirkeSød er et forstadie til nogle af de vigtigste antioxidanter, som minimerer den skade, frie radikaler forårsager ved hård træning.

Eftersom BirkeSød støt og roligt omdannes til glukose (energi) og glykogen (sukkerlager), kan stoffet vise sig at være specielt nyttigt sammen med andre kulhydrater, når det gælder restitution efter hård træning. Det er sandsynligvis også værdifuldt til optagelse af kulhydrater (super-kompensering), fordi det er med til at genopbygge glykogenlagrene efter en udmarvende periode.

Atleter er stille og roligt ved at blive en risikogruppe for huller i tænderne. Brændstoffet til de enorme energiudfoldelser er energibarer fyldt med kulhydrater - skyllet ned med sukkerholdige væskeerstatninger.

Bakterierne i munden kan også vældig godt lide kulhydrater! Husk at tage et stykke BirkeSød-tyggegummi eller en pastil efter kulhydraterne for at holde dine tænder sunde.

Atleter har det ganske glimrende med en kost, som ville være skadelig for stillesiddende personer. Flere kalorier, høj-glykæmiske kulhydrater og tilsat sukker er nødvendigt for at kunne opfylde energikravene og fylde glykogenlagrene efter endt træning.

Høj-glykæmiske drikke bruges ofte før og under træningen. Lav-glykæmisk sukker som f.eks. BirkeSød anbefales ikke, fordi det kan forsinke optagelsen af vand i kroppen. Små mængder BirkeSød i tyggegummi eller pastiller gør ikke noget. I timerne lige efter træningen bliver glykogenlagrene mest effektivt fyldt ved hjælp af høj-glykæmiske kulhydrater som f.eks. glukose, maltodextrin og sukrose. Små mængder BirkeSød blandet med ovenstående hjælper med til at holde den sekundære energi oppe og til at aktivere glykogen- og proteinopbygningen.

Mellem træningssessioner er det en rigtig god idé at holde såvel blodsukker- som insulinniveau stabilt. Fødevarer med et moderat glykæmisk index, f.eks. pasta, fuldkornsbrød og frugt, er gode til dette formål. BirkeSød er velegnet i forbindelse med mellemmåltider til at holde et konstant energiniveau. BirkeSød, der ikke bliver optaget som sødemiddel, virker på samme måde som kostfibre og hjælper dermed med til at holde maven i orden. En delvis bakteriel gæring producerer flygtige, kortkædede fedtsyrer, som bruges sammen med eksisterende insulin-uafhængig energi.

En vigtig sidegevinst ved BirkeSød-forbrændingen er aktivering af glutathion-antioxidantsystemet, som hjælper med til at bekæmpe de frie radikaler, som opstår ved hård træning - og kan dermed reducere skader på muskelceller og blodlegemer som følge af iltning.

Specielt styrkeatleter (fodboldspillere, bodybuildere osv.), som leder efter alternativer til steroider, er yderst interesserede i BirkeSød. Selv tynde løbere ønsker at undgå det udhungrede udseende, de ofte får på grund af forbrænding af overkroppens protein. For at udvikle en slank muskelmasse skal anabolismen øges (opbygning), samtidig med at muskelproteinkatabolismen (nedbrydning) minimeres. Dette er veldokumenterede virkninger ved BirkeSød i forbindelse med stress og traumer. Det vides endnu ikke, hvor godt disse undersøgelsesresultater kan oversættes til atleter, eller hvilke mængder BirkeSød der skal til, men det tegner lovende.

Tyggegummi - en kalorierøver
Tidligere har man, når man har beregnet kalorieforbrug, på det skammeligste forsømt den 'motion', der ligger i at tygge - selvom man længe har vidst, at den grundlæggende omsætning hos køer sti­ger med 20% ved drøvtygning.

For at lukke dette hul i ernæringsvidenskaben bad man syv forsøgsdeltagere om at tygge alminde­ligt tyggegummi i 12 minutter. Ved hjælp af en metronom angav man den ønskede tyggefrekvens på 100 Hz. Kostbare målinger viste, at man forbruger 11 kalorier i timen - og det svarer næsten til køernes drøvtygning.

Amerikanske eksperter fra Mayo Clinic regnede sig frem til et praktisk tip ud fra deres resultater: Hvis man regelmæssigt tygger kaloriefrit tyggegummi, er et årligt vægttab på fem kilo et realistisk mål.

Kilde: New England Journal of Medicine 1999/341/s. 2100.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012