Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Knoglesundhed

Årsager til knogletab
Hos hver tredje kvinde over 50 opstår der knoglebrud på grund af osteoporose. Hver 7. mand over 50 lider af sygdommen.

De medicinske omkostninger ved behandling af i alt 2.3 mio. osteoporose-relaterede knoglebrud i Europa og USA beløber sig årligt til mindst 27 mia. dollars.

Antallet af hoftebrud forårsaget af osteoporose skønnes at stige fra 1.7 mio. i 1990 til 6.6 mio. i år 2050.

I årenes løb har der været nævnt mange årsager til forøget tab af knoglevæv. Nogle er generelt accepterede, mens andre er genstand for en del diskussion. Blandt de mest accepterede er følgende:

 • Genetisk disposition - dvs. at ens kvindelige slægtninge i overvejende grad lider af osteoporose
 • Race. Slanke, kaukasiske kvinder med lys hudfarve synes at være mere tilbøjelige til at lide af osteoporose
 • Coffeinforbrug. Coffein (specielt fra kaffe og sodavand) gør, at kroppen hurtigere taber kalk, magnesium og andre mineraler. Flavonoider fra f.eks. grøn og sort te synes at have den modsatte virkning.
 • Sodavand. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i 1999 fra Harvard Medical School, havde piger i 15-16 års-alderen, som regelmæssigt drak sodavand (kilde til både kul- og fosforsyre), 3-5 gange større risiko for at brække knogler end de, der ikke drak sodavand. Denne iagttagelse er specielt vigtigt, fordi 60% af kvinders knoglekalk bliver opbygget i teenage-årene (Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine 2000 Vol. 154, 6. Pp 610-3).
 • Mangel på motion
 • Rygning (nedsætter kvinders østrogenniveau)
 • Medicinsk corticoid-behandling af gigt eller astma
 • Medicinsk behandling med skjoldbruskkirtelhormon

Blandt de mere omdiskuterede årsager til osteoporose er alkohol, kødforbrug og for lidt kalk.

 • Alkohol. Diskussionen går på hvor meget og fra hvilke kilder. Et massivt forbrug skader leveren og kan dermed hindre optagelsen af D-vitamin og er kilde til en masse tomme kalorier, som indtages i stedet for mineralrige fødevarer. Men rødvin indeholder resveratrol og flavonoider, som kan styrke knoglerne, og derfor er et moderat forbrug af rødvin enten en neutral eller måske endog en positiv faktor, som også kan have en gavnlig virkning på andre områder af helbredet (Drugs Exp Clin Res 199;25(2-3):111-4).
 • Kødforbrug. Animalsk protein tilfører kroppen fosfor- og sulfatrige aminosyrer, som udvasker kalk. Et stort indtag af proteiner forbindes normalt med et øget tab af kalk gennem urinen, men ikke desto mindre er proteinforbrugets indflydelse på osteoporose stadig til debat i visse kredse. Proteinforbrug hænger ikke nødvendigvis sammen med knoglernes helbred i alle kulturer, og der er ingen enighed om, hvor meget protein der er FOR meget.
 • Kalk - dvs. for lavt indtag af kalk primært fra mælk, ost og andre mejeriprodukter samt fra mørkegrønne bladgrønsager. Det kan synes indlysende, at knoglesundhed kan kædes sammen med indtagelsen af kalk, men i flere af verdens egne, hvor osteoporose er en meget lidt udbredt lidelse, får man langt mindre kalk end i USA og Europa - områder, hvor osteoporose er en temmelig udbredt lidelse.

Knoglebevarende vaner
I den vestlige verden skyldes osteoporose formentlig en række ting. Her følger en beskrivelse af nogle af de områder, hvor man kan sætte ind:

Kost
Det er muligvis logik for sprællemænd, at for at forebygge tab af kalk i knoglerne skal man spise en kalkrig kost. Men det ER faktisk mere kompliceret end som så. Undersøgelser på dyr viser, at mange grønsager indeholder andre stoffer end kalk, som kan påvirke knoglernes sundhed. Hvor mange og hvilke grønsager man spiser kan være en del af forklaringen på de uensartede resultater, man har opnået i forsøget på at finde en sammenhæng mellem osteoporose og proteinforbrug. Når dyr får forsøgskost suppleret med grønsager som f.eks. salat, tomat, agurk, rucola, løg, hvidløg, vild hvidløg, persille, bredbladet persille og dild, var der en iøjnefaldende positiv indvirkning på knoglevævets tæthed. Mærkeligt nok havde hverken sojabønner eller sojamælk, som af de fleste anses for at have en gavnlig virkning på forebyggelsen af knogletab, nogen indvirkning på knoglernes sundhed i disse forsøg. (Nature, 23. september 199, Vol. 401, pp. 343-4). Derfor er det en rigtig god idé, hvis man vil gøre noget for sine knoglers sundhed, at inkludere forskellige, letkogte grønsager i sin kost. Derfor er Østersskal kapsler og koralkalk gode faktorer til forebyggelse af knogletab, da de indeholder komplekse næringsstoffer. Læs mere om
Okinawa Koralkalk her!

Det, man ikke spiser, kan nemt være ligeså vigtigt som det, man spiser. Sammen med alkohol, coffein og kulsyreholdige drikkevarer er sukker en af de store syndere, når det drejer sig om at fjerne kalk fra kroppen. Hver amerikaner spiser i gennemsnit 75 kg raffineret sukker pr. år. Alle former for sukker øger nettotabet af kalk, magnesium, krom og andre mineraler gennem urinen.

Motion
Man bør træne med vægtmodstand, evt. mod tyngdekraften, mindst tre gange om ugen. Til det formål er svømning ikke helt så effektivt som gang, løb eller cykling. Træning med let modstand er et andet godt valg. Motion kan ofte erstatte hormonterapi som forebyggelse af knogletab.

Kosttilskud mod knogletab
En række næringsstoffer har indflydelse på knoglesundheden.
Her er de vigtigste:

Østersskal kalk. Letoptagelig, kompleksopbyggende ved knogletab.  Læs mere her!

Calcium. Den anbefalede dagsdosis er 800-1.200 mg – lettest optageligt i form af calciumcitratmalat.    Læs mere her!

C-vitamin. Indgår i opbygningen af kollagen. Den anbefalede dagsdosis er på 500-2.000 mg.    Læs mere her!

Kisel. Den anbefalede dagsdosis er 100-1.000 mg.    Læs mere her!

Zink. Den anbefalede dagsdosis er 15 mg.    Læs mere her!

Chondro-Lenk. Hjælper ved opbygning af knoglebrusk og bevarer støddæmperegenskaber.   Læs mere her!

Støtte af knoglematrix
Osteoporose kan påvirkes i positiv retning ved tilskud af MSM (methylsulfonylmethan - også kendt som biologisk eller fysiologisk svovl) og glucosamin, fordi selve den interne knoglematrix afhænger af kollagentrådnettet. Alle tilstande i knogle- og bindevæv afhænger af produktionen af kollagen, proteoglykaner (PG) og glucosaminoglykaner (GAG). Op til 50% af al den kollagene protein i kroppen findes i knoglerne. En anden måde at anskue knoglevævet på er at se det som mineraliseret bindevæv. Chondro-Lenk kapsler, Brusk-Lenk kapsler, Glucosamin og MSM giver de to allervigtigste næringsstoffer til knoglemarvens kollagen-, PG- og GAG-syntese.

Daidzein er et af de isoflavoner, som findes i sojabønner. Stoffet har en mild østrogenvirkning på knoglevævet, hvilket vil sige, at det kan hindre afkalkning af knoglerne. Denne virkning menes at være årsagen til, at soja har en forebyggende virkning på osteoporose.

Superkur, der giver flere helsefordele ved anvendelse af Chondro-Lenk kapsler og Brusk-Lenk kapsler, opbygger og øger funktion af bevægeapparatet (led/brusk), modvirker åreforkalkning og øger immunforsvaret.

Health News 2003.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012