Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kalium og slagtilfælde

Et nyt studie har vist, at mennesker med et højt indhold af kalium i blodet har en dobbelt så stor chance for på langt sigt at klare sig godt efter et slagtilfælde i forhold til mennesker med lavt indhold af kalium i blodet. Undersøgelsen blev fremlagt på 54th Annual Meeting of the American Academy of Neurology.

I undersøgelsen indgik 66 patienter, som fik hjerneskade efter et slagtilfælde. Forskerne studerede deres hospitalsjournaler og brugte en særlig test, der er beregnet til at undersøge indholdet af kalium i blodet umiddelbart efter slagtilfældet, der blev fastslået ved en CT-scanning eller MR-scanning.

Det viste sig, at en større del af patienter med et kaliumindhold i blodserum umiddelbart efter slagtilfældet på 4 mmol/liter eller derover klarede sig næsten dobbelt så godt på langt sigt i forhold til de patienter, der havde et lavere indhold af kalium i blodet. Forskerne mener, at der bør udføres større studier for at kunne vurdere, om tilførsel af kalium hurtigt efter et slagtilfælde vil bedre udsigterne. Tidligere studier har peget på, at et lavt kaliumindhold i blodet har sammenhæng med en øget dødelighed på grund af slagtilfældet, og et dyreforsøg har vist, at et lavt indhold af kalium efter et slagtilfælde øger mængden af ødelagt hjernevæv.

Forskerne tager som sædvanlig alle mulige forbehold i forhold til deres undersøgelser, men man har allerede viden om, at et øget indtag af kalium nedsætter blodtrykket hos både normale og mennesker med for højt blodtryk, der i sig selv øger risikoen for slagtilfælde. Man ved også, at kalium nedsætter risikoen for slagtilfælde samt risikoen for farlige rytmeforstyrrelser i hjertet. En øget indtagelse af industrielt fremstillede fødevarer, hvor kalium fjernes, samt et nedsat indtag af frugt og grønt har nedsat mængden af kalium i blodet hos de fleste. Dertil kommer et udstrakt brug af vanddrivende medicin, som også fremmer tab af kalium med urinen. (BMJ Vol 323,1 sept. 2001:497-500).

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012