Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

PFOS og triclosan – ny forurening bekymrer forskerne

PFOS er et stof, der er blevet anvendt siden 50'erne. Det er vand- og fedtafvisende, temperaturresistent og meget stabilt og er derfor blevet anvendt i alt fra skumslukningsmidler, papir og tekstiler til bearbejdning af metaller. Myndighederne er begyndt at blive opmærksomme på stoffet, fordi man er begyndt at finde rester af det i miljøet, og de amerikanske naturbeskyttelsesmyndigheder (EPA) har vedtaget en lov, som regulerer anvendelsen i industrien. Inden for FN drøfter man et forbud mod stoffet i den globale kemikaliebehandling. Stoffet er også under undersøgelse hos de svenske myndigheder, men eftersom det er så vanskeligt nedbrydeligt, vil vi komme til at se rester af det i miljøet i lang tid fremover, selv om anvendelsen mindskes. Den største import til Sverige sker gennem nogle af de 100.000-vis af produkter, der indeholder PFOS. Forsøg med rotter har vist, at langvarig eksponering for PFOS og søsterstoffet PFOA giver leverkræft.

Triclosan er et anti-bakterielt/antimikrobielt stof, der anvendes i tandpasta mod tandkødsinfektioner. Deodoranter, antiperspiranter, sæber, vaskemidler, opvaskemidler, kosmetik og lotions kan også have fået tilsat stoffet. Triclosan tilsættes også til plaster, polymerer og tekstiler for at give antibakterievirkning. Stoffet er blevet anvendt i mange forskellige forbrugsprodukter, og den store anvendelse har ført til, at visse bakterier har udviklet resistens. Undersøgelser ved ITM (Institut for tilpasset miljøteknik, Stockholm) viser, at det ikke nedbrydes i vore rensningsanlæg, og at det akkumuleres i fisk nedstrøms for rensningsanlæggene. Det, der foruroliger forskerne, er at det kan danne dioxiner og derfor på langt sigt kan give store miljøproblemer.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012