Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Tranebær: Kan sådan et lille rødt bær virkelig gøre underværker ved kvinders helbred?

Historien bag Natur-Drogeriets Phyto Tranebær kapsler.
Kan noget, der ser godt ud, dufter godt og smager godt rent faktisk også VÆRE godt for kvinder? Sagtens - hvis det, vi taler om, er tranebær. Som regel viser det sig, at det, der ved første øjekast ser tillokkende ud, er sundhedsskadeligt. Lad os i flæng nævne en cheeseburger med bacon, cigaretter, alkohol, hårdt stegt kød - og solbadning.

Det viser sig, at tranebærrets rubinrøde farve er et tegn på, at det indeholder velgørende plantestoffer kaldet flavonoider (helt specifikt drejer det sig om polyfenoler kaldet anthocyaniner og proanthocyanidiner, som er kondenseret tannin). Disse - og muligvis andre phytokemikalier, der findes i tranebærret - kan være med til at forebygge den smertefulde og temmeligt sejlivede urinrørs-/blærebetændelse, som plager mange voksne kvinder. Og det er kun begyndelsen...

Kliniske studier viser, at tranebær og lignende planter indeholder antioxidante stoffer, der modvirker svamp og virus, og som kan være med til at forebygge tandkødssygdomme, nedbryde kræftfremkaldende stoffer, reducere risikoen for mavesår og være med til at holde kredsløbet sundt. At tænke sig - så mange gode egenskaber i sådan et lille bær! Uden tilsætning af sukker, konserveringsmidler, kunstige farve- og aromastoffer.

Bakterieafvisende egenskaber
Ifølge American Foundation for Urologic Disease søger over 10 millioner mennesker hvert år hjælp for urinrørs- og/eller blærebetændelse - og langt størstedelen er kvinder.

Der er mange måder at føre krig mod bakterier på - men som regel er det bakterien, der vinder. Lige så hurtigt, som man kan udvikle nye antibakterielle og sygdomsbekæmpende stoffer, lige så hurtigt kan den sejlivede bakterie dele sig og udvikle sig til en ny, modstandsdygtig stamme, som ikke lader sig bekæmpe af lægens bedste bud på et medikament. Så kan man starte forfra.

Forskerne mener, at Escherichia coli (E. coli)-bakterien i urinrøret er den primære årsag til urinrørs- og blærebetændelser. Desværre er mange af bakteriestammerne resistente over for antibiotika - og hvad skal man så gøre? Det er her, tranebærret kommer ind i billedet.

Tranebærs evne til at forebygge en blærebetændelse og holde den i skak er velkendt. Selv før de første nybyggere ankom til Massachusetts, var tranebær et populært og meget brugt husråd. Men hvad er det, der gør tranebærret så specielt? Hvorfor er det så nyttigt som forebyggelse og behandling af infektioner? Det er jo trods alt en næringsrig fødevare - ikke et antibiotikum.

Man troede oprindeligt, at tranebærprodukternes evne til at hæmme væksten af bakterier i urinrør og blære skyldtes, at bærrene var med til at gøre urinen mere sur og dermed gøre det vanskeligere for bakterierne at formere sig. Men det er ikke den primære årsag til, at tranebær er så effektive. I modsætning til de fleste andre frugter og bær, der indeholder flavonoider, har phytokemikalierne i tranebær bakterieafvisende egenskaber. Det vil sige, at bakterierne kan ikke få fodfæste - de glider simpelthen af (fuldstændig som mad på en teflon-pande), uanset om de er resistente over for et lægemiddel eller ej.

Harvard-forskere undersøger tranebærrets medicinske egenskaber
En epokegørende undersøgelse fra 1994 foretaget af et forskerteam fra Harvard Medical School under ledelse af Dr. Jerry Avorn vurderede såvel videnskabeligt som klinisk tranebærrets enestående medicinske evner. Det randomiserede, placebo-kontrollerede dobbelt-blind forsøg omfattede 153 ældre kvinder, som hver drak 300 ml tranebærsaft om dagen. Det gjorde, at de kunne reducere risikoen for infektioner i urinrør og blære med 58%. Kvinder fik en tranebærsaft, som kan købes i en almindelig dagligvarehandel, eller en placebo-drik, som var umulig at skelne fra tranebærsaften mht. smag og udseende. Man indsamlede urinprøver på månedsbasis i seks måneder.

I en opfølgende undersøgelse foretaget af Rutgers University lagde forskerne specielt vægt på, at tranebærret forhindrer bakterierne i at sætte sig fast på cellerne i urinrøret. Tranebærrets phytokemikalier lægger simpelthen en barriere, som gør det umuligt for visse bakterier at klæbe til epithelcellerne. Så ikke nok med at tranebærret er nyttigt for at opretholde et sundt miljø i urinrøret og blæren - det har muligvis også andre kliniske anvendelsesmuligheder.

Phyto Tranebær efterligner teflons egenskaber
Det interessante er, at tranebærrets evne til at hindre andre elementer i at sætte sig fast kan tænkes at påvirke andre områder af kvindens helbred:

Mavesår: Ny forskning tyder på, at Helicobacter pylori (H. Pylori)-bakterien, som menes at være årsag til mavesår, også påvirkes af tranebærrets bakterieafvisende egenskaber. H. pylori svækker det beskyttende slimlag i mavesækken, hvorved mavesyren kan gennembryde den følsomme væg, der ligger nedenunder. Ifølge Centers of Disease Control and Prevention er H. pylori skyld i ca. 80% af alle mavesår.

Plak på tænderne: Plak, som er en film af bakterier og bakterielle produkter i munden, anses for at være kilden til tandkødsirritation, som igen kan føre til tandkødssygdomme. Ved at gøre det vanskeligere for bakterierne at sætte sig fast på tandkødet og tænderne kan tranebær medvirke til at reducere risikoen for tandkødssygdomme og fremme tandhygiejne og frisk ånde. Laboratorieundersøgelser på University of Tel Aviv har vist, at tranebærekstrakt kan reducere bakterieangrebets omfang med 58% for flere af de typer bakterier, som næsten altid findes i munden. Et igangværende klinisk forsøg foretaget af Dr. John Taylor og Dr. Marvin Frager viser desuden, at tranebærret har betydelige fordele som en del af forebyggelsen og bekæmpelsen af tandkødsbetændelse og dårlig ånde.

Natur-Drogeriets Phyto Tranebær kapsler åbnes let, ved at kapslens to dele trækkes fra hinanden. Kapslens indhold røres op i vand, og blandingen holdes i munden ca. 1 minut og synkes. Smager let syrligt og højner imponerende mund- og tandhygiejnen.

Kræft og hjerte-/karsygdomme
Det farvestrålende bær er en sand næringsbombe af antioxidanter, der kan være med til at standse den iltning, der fører til hjerte-/karsygdomme, og til at modvirke aldersforandringer - de to største bekymringer for kvinder, når det gælder deres helbred.

Tranebær indeholder biokemisk aktive stoffer, som virker ved at forhindre dannelsen af blodpropper, fremme karudvidelsen (dvs. udvide blodkarrenes diameter) og forbedre blodomløbet. Og dette er med til at sænke blodtrykket. De hjertevenlige phytokemikalier kaldes flavonoider. Det røde pigment i tranebærret har en stærk antioxidant virkning, som dels stopper iltningen af LDL, også kendt som det "dårlige kolesterol", dels hindrer blodpladerne i at klumpe sig sammen og gøre blodet tykkere. Tranebær har samme polyfenolindhold og antioxidant virkning som rødvin - men indeholder ikke alkohol. Kvinder, som gerne vil opnå de sundshedsfremmende virkninger ved rødvin, kan derfor spise tranebær og dermed undgå den alkohol, som øger risikoen for brystkræft.

Der er bred enighed om, at plantebaseret kost, som er rig på fuldkorn, bælgfrugter, frugt og grønt, kan reducere risikoen for forskellige kræfttyper, herunder brystkræft. Igangværende undersøgelser viser, at en række plantestoffer spiller en vigtig rolle i forebyggelsen af visse kræfttyper. Nogle af tranebærrets flavonoider ser ud til at kunne forhindre væksten af kræftceller i tidlige stadier.

University of Western Ontario har for nyligt påvist, at mus, som havde fået indsprøjtninger med menneskelige brystkræftceller, udviklede langt færre kræftsvulster, hvis de samtidig fik tranebær. Indtagelsen af tranebær ser ud til at kunne udskyde udviklingen af svulster og reducere spredningen af kræftcellerne. Tranebær er også rig på flavonoidet quercetin. Laboratorieundersøgelser har vist, at quercetin (og andre stoffer) muligvis har indflydelse på udviklingen af såvel bryst- som tyktarmskræft. Ruihai Liu, M.D., Ph.D., og andre forskere ved Cornell University har undersøgt 11 almindelige frugter, og resultaterne fra laboratorietests tyder på, at tranebær har det højeste fenolindhold og dermed er det mest effektive til at hindre formeringen af leverkræftceller.

Når man tager alle disse gode egenskaber i betragtning, er det ikke så mærkeligt, at forskere fra Rutgers i 1998 i New England Journal of Medicine opfordrede alle til at drikke 3 dl tranebærsaft om dagen for at forebygge sygdomme i urinrør og blære.

Kvinder, som bekymrer sig om deres kalorieindtag, vil på denne måde få ca. 160 meget sunde ekstra kalorier, som let kan erstatte f.eks. en sodavand om dagen. Hvis det er for meget, har en tranebærproducent, Decas Cranberry Products, Inc., fremstillet en næringsrig tranebærekstrakt af høj kvalitet med alle tranebærsaftens antioxidante og bakterieafvisende egenskaber i et kalorielet pulver, som er let at spise som en del af det daglige kosttilskud.

FORDELE VED PHYTO TRANEBÆR KAPSLER:

 • Fremmer et sundt miljø i urinrør og blære
 • Rig på flavonoider
 • Er med til at forebygge mavesår
 • Forhindrer tandkødssygdomme
 • Kan muligvis hjælpe med til at reducere risikoen for kronisk sygdom
 • En af de mest antioxidante frugter
 • Bakterieafvisende egenskaber
 • Naturlig smag og farve
 • Fremragende kilde til gode, naturlige phytokemikalier
 • Kan købes året rundt
 • Uden tilsætning af sukker, konserveringsmidler, kunstige farve- og aromastoffer.

Det lille, røde, sunde bær
Når alt kommer til alt, så er det "tilbage til naturen", når vi skal løse mange af kvindens helbredsmæssige problemer og behandle kroniske, degenerative sygdomme. I de kommende år vil Decas’ "fruitaceutical"-produkter opleve en enorm vækst, efterhånden som det lille, røde bær bliver mere og mere accepteret som et næringsrigt fødemiddel.

Uanset om du spiser en håndfuld, drikker et glas eller spiser en pille, så er og bliver tranebær en af naturens juveler - et naturligt middel med århundreders beviser på dets gavnlige virkning på kvinders helbred.

Vigtigt! Phyto Tranebær kapsler kan med betydelig fordel kombineres med Urte-Pensil kapsler, tabletter eller the, der er et effektivt og velkendt middel mod alle slags betændelsestilstande (pandehule- og bihulebetændelse, bylder, uren hud mm.).

Læs mere om   Phyto Tranebær kapsler her!

Referencer:
Ahuja S, Kaack B, Roberts J. Loss of fimbrial adhesion with the addition of Vaccinum macrocarpon to the growth medium of P-fimbriated Escherichia coli. J Urol 1998 Feb;159(2):559-62.
Allison DG, Cronin MA, Hawker J, Freeman S. Influence of cranberry juice on attachment of Escherichia coli to glass. J Basic Microbiol 2000;40(1):3-6.
Aschengrau A, Ozonoff D, Coogan P, Vezina R, Heeren T, Zhang Y. Cancer risk and residential proximity to cranberry cultivation in Massachusetts. Am J Public Health 1996 Sep;86(9):1289-96.
Avorn J, Monane M, Gurwitz JH, Glynn RJ, Choodnovskiy I, Lipsitz LA. Reduction of bacteriuria and pyuria after ingestion of cranberry juice. JAMA 1994 Mar 9;271(10):751-4.
Avorn, J., M. Monane, J. H. Gurwitz, R. J. Glynn, I. Choodnovskiy and L. A. Lipsitz (1994). "Reduction of bacteriuria and pyuria after ingestion of cranberry juice." Jama 271(10): 751-4.
Bomser J, Madhavi DL, Singletary K, Smith MA. In vitro anticancer activity of fruit extracts from Vaccinium species. Planta Med 1996 Jun;62(3):212-6.
Fleet JC. New support for a folk remedy: cranberry juice reduces bacteriuria and pyuria in elderly women. Nutr Rev 1994 May;52(5):168-70.
Habash MB, Van der Mei HC, Busscher HJ, Reid G. The effect of water, ascorbic acid, and cranberry derived supplementation on human urine and uropathogen adhesion to silicone rubber. Can J Microbiol 1999 Oct;45(10):691-4.
Jackson B, Hicks LE. Effect of cranberry juice on urinary pH in older adults. Home Healthc Nurse 1997 Mar;15(3):198-202.
Kinney AB, Blount M. Effect of cranberry juice on urinary pH. Nurs Res 1979 Sep-Oct;28(5):287-90.
Nazarko L. Infection control. The therapeutic uses of cranberry juice. Nurs Stand 1995 May 17-23;9(34):33-5.
Reid G. Potential preventive strategies and therapies in urinary tract infection. World J Urol 1999 Dec;17(6):359-63.
Schmidt DR, Sobota AE. An examination of the anti-adherence activity of cranberry juice on urinary and nonurinary bacterial isolates. Microbios 1988;55(224-225):173-81.
Sobota AE. Inhibition of bacterial adherence by cranberry juice: potential use for the treatment of urinary tract infections. J Urol 1984 May;131(5):1013-6.
Weiss EI, Lev-Dor R, Kashamn Y, Goldhar J, Sharon N, Ofek I. Inhibiting interspecies coaggregation of plaque bacteria with a cranberry juice constituent.J Am Dent Assoc 1998 Dec;129(12):1719-23. Published erratam appear in J Am Dent Assoc 1999 Jan;130(1):36 and 1999 Mar;130(3):332
Wilson T, Porcari JP, Harbin D. Cranberry extract inhibits low density lipoprotein oxidation. Life Sci 1998;62(24):PL381-6.

Health News 2003

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012