Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Demens - naturmidler kan hjælpe!

Hvert år bliver 10.000 danskere ramt af demens, hvor hukommelsen forsvinder, og man mister sine evner til at tænke. Der er ikke nogen helbredelse, men forskerne arbejder på at finde medicin, der kan hjælpe de mange patienter.

Antallet af demente eksploderer, fordi vi bliver ældre, og det mærker man også i u-landene. Men selvom alder er en stor risikofaktor, kan man ikke sige, at demens er en naturlig følge af at blive gammel. I dag ved vi, at også livsstil som rygning, overvægt og sukkersyge spiller ind, siger afdelingslæge på Hukommelsesklinikken Steen Hasselbalch.

Han fortæller, at man fra dyreforsøg ved, at også stress kan påvirke hjernen og særligt det område, hvori hukommelsen sidder, ligesom stress kan give organiske skader på hjernen. Alligevel tror man i øjeblikket kun, at stress har en mindre betydning for det at udvikle demens.

Det koster mellem 13.000 og 15.000 kroner at behandle en dement med medicin hvert år. Men ifølge en analyse som professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard fra Institut for Sundhedsvæsen lavede i efteråret, er pengene givet godt ud. For medicinen betyder nemlig, at den demente kan klare sig selv i længere tid, og dermed er der store omkostninger at spare til pleje. I værste fald går regnestykket lige op for samfundet, og i bedste fald er der reelt penge at spare ved at give medicin. Alligevel er det et fåtal, der får medicinen.

"Det er en ny tankegang, at der er noget, man kan gøre ved demens, og det er dyrt at introducere nye tilbud i en tid med besparelser. Men i det lange løb er behandlingen ikke omkostningstung, når man samtidig ser på de besparelser til pleje, man kan opnå. Desuden er det nogle patienter, der ikke selv kan argumentere og tale deres sag, som ventelistepatienter kan", siger professor Gunhild Waldemar.

En anden årsag til de få patienter i medicinsk behandling er, at det kun er speciallæger, der kan udskrive medicinen, som også kun kan udleveres efter særlig ansøgning. Desuden skal lægerne hvert år søge på ny for deres demente patienter.

"Lægemiddelstyrelsen mener ikke, at effekten er dokumenteret, og at den desuden er lille. Og der har vi så en forskellig opfattelse af effekt.

Demens - fakta
Demens er betegnelsen for en række symptomer på svækkelse af hjernen. Den hyppigste af demenssygdommene er Alzheimers sygdom, som er årsag til godt halvdelen af demenstilfældene i Danmark. Ved Alzheimers sygdom går cellerne i hjernen langsomt til grunde. Sygdommen breder sig til flere og flere områder af hjernen for til sidst at gøre patienten helt hjælpeløs.

I alt er der omkring 80.000 demente i Danmark, og omkring 10.000 bliver hvert år ramt af sygdommen. Jo ældre man er desto større risiko, men der findes omkring 5.000 demente, som er under 65 år.

Yderlige oplysninger om demens kan man få på Demenslinien, som bliver drevet af Alzheimerforeningen. Tlf. 39 62 29 19.

Læs mere om Kinesisk GinkgoGotu Kola og Lecithin Complex her!

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012