Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Svært at stoppe farlig medicin

Godkendelsen af et lægemiddel er en kontrakt, der indgås mellem styrelsen og virksomheden, som bestemmer, hvilke bivirkninger man vil acceptere.

Det beskytter samtidig medicinalindustrien fra, at der gribes ind over for præparater i tide og i utide, for det har store konsekvenser for virksomheden, forklarer Karsten Jørgensen:

»Hvis virksomheden mister bare en dag på markedet, så betyder det, at den mister mange millioner,« siger han.

Da Lægemiddelstyrelsen, ud over patienternes sikkerhed, skal varetage industriens interesser, er den forsigtig med at gribe ind. Sidste år stod medicinalindustrien bag 75 pct. af Lægemiddelstyrelsens samlede indtægter på 169,9 mio. kr.

Problemet er, at det bliver svært at gribe ind over for bivirkninger, man ikke har forudset. Og de viser sig netop først, efter at præparatet er blevet godkendt, og bliver brugt af flere tusinde patienter.

Præparatet kan være godkendt ud fra forsøg, der omfatter 1000 forsøgspersoner, og det er ikke sikkert, at man kan se et sygdomsmønster, bare fordi to patienter får en blodprop, mens forsøget står på.

Virksomheden bag et nyt produkt skal derfor aflevere en sikkerhedsrapport til Lægemiddelstyrelsen hvert halve år, der viser produktets effekt og bivirkninger i praksis, og som skal sikre en fortsat godkendelse af produktet. For gamle lægemidler er der op til fem år mellem hver sikkerhedsrapport. Men virksomhederne kan altså undlade at henvise til undersøgelser med dårlige resultater, som andre har udført. Og det kritiserer Karsten Jørgensen:

»Det ville være gavnligt, hvis virksomhederne havde pligt til at inddrage alle forsøgsresultater, der har betydning for deres produkt. Også de dårlige,« siger han.

Ifølge Karsten Jørgensen, ville det være ideelt, hvis der blev oprettet en verdensomspændende database, der indeholder alle indberetninger om bivirkninger samt alle forsøgs- og forskningsresultater for lægemidler verden over.

Lederen af Det Nordiske Cochrane Center, overlæge på Rigshospitalet Peter Gøtzsche, fortæller, at det er vigtigt at oprette databaser af den type, Karsten Jørgensen nævner.

»Vi mener, at hvis skadevirkningerne er for dårligt belyst i et forsøg, skal man kigge efter resultater fra andre kilder. Der er for lidt fokus på skadevirkninger ved alle former for behandling inden for sundhedssektoren, og mange forsøg bliver aldrig publiceret. Det gør det svært for læger og patienter at vurdere værdien af behandlingerne,« fortæller Peter Gøtzsche.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012