Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Blodtrykket - kan man holde styr på det med vitaminer?

Personer, der lider af forhøjet blodtryk har mere A- og E-vitamin i blodet, men mindre C-vitamin og betacaroten end personer med et normalt blodtryk, viser en ny undersøgelse fra USA.

Resultaterne stiller spørgsmålstegn ved brugen af vitaminer. Det ser nemlig ud til, at E-vitamin ikke hjælper med til at reducere risikoen for forhøjet blodtryk eller hjertesygdom. Rent faktisk STEG blodtrykket i takt med, at blodets indhold af A- og E-vitamin steg.

I december-nummeret af Hypertension: Journal of the American Heart Association skriver forfatterne, at C-vitamin i flere epidemiologiske undersøgelser er blevet kædet forkert sammen med blodtryksniveauet, men man ved endnu ikke meget om andre antioxidanters virkning.

Forskere ved Tulane University i New Orleans har undersøgt sammenhængen mellem blodets indhold af A-, C- og E-vitamin og alfa- og beta-caroten på den ene side og blodtrykket på den anden blandt de mere end 15.000 20-årige mænd og kvinder, som deltog i en undersøgelse af den generelle sundheds- og ernæringstilstand blandt den amerikanske befolkning.

Resultaterne bekræftede tidligere forskningsresultater vedr. C-vitaminets positive indflydelse på blodtrykket, men viste desuden for første gang, at alfa- og betacaroten (som omdannes til A-vitamin i kroppen) også kunne kædes sammen med en reduceret risiko for forhøjet blodtryk.

Dette kunne skyldes antioxidanternes virkning på de frie radikaler, som menes at kunne føre til hjerte- og kræftsygdomme. Men det kræver yderligere undersøgelser, der kan bekræfte resultaterne og give en nærmere forklaring på, om antioxidanter virkelig spiller en rolle i reguleringen af blodtrykket.

Forfatternes konklusion er: "Disse undersøgelsesresultater tyder på, at vitaminer med antioxidant virkning kan være vigtige for den grundlæggende forståelse og forebyggelse af forhøjet blodtryk. Der er klart behov for flere undersøgelser på dette vigtige område".

Kilde: Hypertension 2002.

Læs mere om  blodtryk, vitaminer og mineraler her!

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012