Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Niacin lover godt

B3-vitaminer i store mængder er særdeles effektive som behandling, når kolesteroltallet svimler, viser en ny undersøgelse.

B3-vitamin - eller niacin - er kendt for at kunne sænke del farlige LDL-kolesterol. Og nu viser en ny amerikansk undersøgelse, at niacin fuldt ud kan måle sig med det ret udbredte medicinske stof gemfibrozil i behandlingen af patienter med forhøjet kolesteroltal.

I en videnskabelig undersøgelse førte behandling med niacin til, at HDL-niveauet blev øget med 26 procent, hvilket var det dobbelte af effekten med gemfibrozil. Og niacinen medførte samtidig en større reduktion af LDL-kolesterolet i forhold til behandling med gemfibrozil.

Lægerne bag undersøgelsen mener, at man skal se de to behandlinger som en ny effektiv kombinationsmulighed, så de skadelige virkninger af forhøjet kolesterol kan forhindres - forkalkningen af pulsårerne og dermed risiko for blodprop i hjertet, hjernen og nyrerne.

Køkkenet byder på mange gode niacinkilder, og selvfølgelig skader det ikke at sikre sig en god niacinholdig kost. Men du skal ikke selv forsøge at sammensætte en spiselig niacinkur for forhøjet kolesterol. Den opgave skal din læge have. De doser, der er brugt i den amerikanske undersøgelse, er nøje afmålte fra dag til dag specielt til den enkelte patient, og doserne er i øvrigt så høje, at det ligger langt ud over, hvad normalt tilrådes at byde vores organisme.

Kroppen bruger bl.a. niacinen til at omdanne den mad, vi spiser, til det, kroppen har brug for - det hjælper enzymer med al omsætte kulhydraterne, fedtstoffer og proteinerne.

Mængden af niacin angives i Tabellen nedenfor viser niacinmængden pr. 100 gram. Voksne, sunde kvinder har behov for 15 NE daglig - svarende til 100 gram tun eller kyllingebryst. Gravide og kvinder, der giver bryst, har behov for henholdsvis 1-2 og 4-5 NE ekstra. Niacinindholdet i maden svinder lidt, når maden steges eller koges, og tabet ligger typisk på ca. 20 procent.

For meget niacin kan give leverskader, men faren for det kommer først, hvis man virkelig guffer B3-vitaminerne og nærmer sig 500 NE.

Niacinækvivalenter (NE) i forskellige levnedsmidler

Oksehjerte

36 NE

Kalvehjerte

33 NE

Tørrede jordnødder

24 NE

Olieristede jordnødder

18 NE

Tun

14 NE

Kyllingebryst

14 NE

Hornfisk

13 NE

Kalkun

12 NE

Parmesanost

10 NE

Mandler

8 NE

Skæreost 30+

7 NE

Kantareller

7 NE

Kartofler

7 NE

Brune og hvide bønner

6 NE

Knækbrød, grahamsmel

3 NE

Havregryn

3 NE

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012