Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Overvægt giver øget risiko for kræft

Eksperterne har allerede længe haft mistanke om det, men nu har en stor undersøgelse foretaget af American Cancer Society bekræftet det: Stærkt overvægtige har mere end dobbelt så stor risiko som normalvægtige for at få en kræftsygdom. Resultaterne kommer fra et forskerteam ledet af Eugenia Calle og er blevet offentliggjort i New England Journal of Medicine.

Grundlaget er en undersøgelse med mere end 900.000 deltagere, der begyndte i 1982, af kræftforebyggelsen i USA. I de efterfølgende 16 år døde over 57.000 af testpersonerne af kræft. Forskerne udregnede kræftrisikoen for forskellige grader af overvægt bestemt af personernes BMI (Body-Mass-Index). BMI udregnes som kropsvægt / (højde x højde).

Det passer ikke, at overvægt som sådan medfører en øget risiko for kræft. Det er den usunde livsstil og dårlige kost, der fører til overvægt hos mange, som er den egentlige årsag til den øgede risiko hos overvægtige.

I et stort studie, hvor forskere har gennemgået 900.000 menneskers journaler, har man konkluderet, at overvægtige og fede har en øget risiko for at dø af kræft. Forskerne fra American Cancer Society fandt, at 14 procent af alle dødsfald af kræft hos mænd og 20 procent af alle dødsfald af kræft hos kvinder skyldtes fedme.

Det er imidlertid den livsstil, som hos mange har medført overvægten, der er den egentlige årsag. Mangel på motion svækker immunforsvaret, og det samme gør en dårlig kost med for lidt grønt og frugt samt med en masse kemiske tilsætningsstoffer, der kan øge dannelsen af kræftceller og svække vores evne til at tilintetgøre disse celler. Der er dog mange mekanismer, der sammenknytter overvægt og cancer, som ikke forstås fuldt ud.

Øget risiko ved BMI på 30. Har man et BMI på over 40, stiger risikoen for mænd med 52% i forhold til normalvægtige (BMI mellem 18,5 og 25). For kvinder ligger tallet helt oppe på 62%. Men også ved lavere kropsvægt (BMI over 30) stiger risikoen. Overvægtige får langt oftere ondartede svulster i tyktarm, spiserør, lever og galdeblære. Derimod spiller vægten ikke den store rolle ved kræft i hjernen eller hudkræft.

 

En overvægtig krop udskiller mere væksthormon, insulin og insulin-lignende vækstfaktorer. Det internationale kræftforskningsagentur IARC formoder, at sådanne stofskifteprocesser hos tykke personer kan begunstige udviklingen af svulster.

De nye undersøgelser viser, at blandt ikke-rygere i USA kan hvert 7. kræftdødsfald hos mænd og hvert 5. blandt kvinder tilskrives, at man spiser for meget. Man skønner, at hvert 3. kræftdødsfald i Tyskland kunne undgås med sund ernæring i en tilpas mængde.

Læs også artiklerne:
Proteiner fjerner fedt
Sikker slank uden sult
Slank gennem motion

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012