Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Folkesundhed – et fælles ansvar

Af læge Claus Hyldahl – speciallæge i ortopædkirurgi med mange års erfaring inden for områderne sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse.

At den danske befolknings sundhedstilstand lider, er et indiskutabelt faktum. Ventelisterne bugner med patienter, og underbemandede sygehuse arbejder på højtryk med behandlingen af nedslidte, syge og udbrændte mennesker. Rapporten fra Institut for folkesundhed, som udkom i foråret 2002, viste, at vi danskere er sygere, tager mere medicin og går oftere til læge og alternativ behandler end nogensinde før. Siden halvfjerdserne er Danmark faldet fra en 7. plads på folkesundhedens verdensrangliste til en 34.-plads. Vi ligger i dag placeret efter 3.-verdens-nationer som Chile og Cuba. Dette samtidig med at Sverige "irriterende nok" har holdt sig i "top-3". Fedme og deraf følgende sukkersyge udvikler sig med epidemisk hast, og der er fortsat ca. 13.000 danskere, som årligt dør af rygning. En fjerdedel af befolkningen plages jævnligt af stress. Alkoholen kræver sine ofre og næsten en kvart million danskere er på "lykkepiller". Samtidig spøger de "klassiske" folkesygdomme stadig i kulissen. Hjerte-kar-sygdomme, som ifølge "østerbroundersøgelsen" kunne elimineres med en almindelig sund livsstil, står fortsat for over 30% af alle dødsfald. Hvor galt skal det gå, før vi begynder at reagere?

Læger og sundhedspersonale kan spille en langt større og mere aktiv rolle i forebyggelsen af livsstilssygdomme, end de gør i dag. Det kan ikke nytte, at vi som læger alene arbejder ud fra apparatfejlsmetoden. Vi bliver nødt til i højere grad at opfange de livsstilsramte patienter, som indlægges på vore sygehuse, og som vi ser i egen praksis. Alt for mange passerer upåagtet igennem systemet.

Man kan ikke behandle sig til sundhed, men man kan forebygge sygdom!

Pharma Info update 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012