Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Olien, der klarer alt

Af JONATHAN MARGOLIS

Selv for mange hundrede år siden kendte man til midlet, og nu tager forskerne det alvorligt

JEG HAR ALDRIG haft meget med naturmedicin at gøre, før der gik betændelse i et slemt brandsår på min hånd, som ikke ville hele med forbindinger. Men så foreslog en af mine venner, at jeg skulle prøve noget salve baseret på tea tree-olie. Det er et naturligt antiseptisk middel fra Australien, der fremstilles af knuste blade og er blevet brugt i tusinder af år af Australiens oprindelige befolkning, aboriginerne.

Det lød lidt for alternativt efter min smag, især da midlet skulle købes i en helsekostbutik. Og alligevel blev såret straks mindre smertefuldt og helede næsten efter to dage, hvor jeg påsmurte den kraftigt lugtende gule salve.

Et par måneder senere fik min teenagesøn David et voldsomt akneudbrud. Lægen foreslog behandling med et nyt middel, som var effektivt, men kunne medføre depression. David ville ikke tage medicin, så han prøvede også olien efter at have læst på Internettet, at den kunne hjælpe med at fjerne bumser.

Og igen skete der en forbløffende forbedring. Hans akne forsvandt i løbet af en måned. Men den kom igen, hvis han i nogle få dage holdt op med at duppe olien i ansigtet.

Her for ganske nylig fik min tiårige datter Ellie hovedlus. En dyr kemisk behandling virkede ikke effektivt nok, men en australsk nabo foreslog at anvende tea tree-olie også mod det.

"Hvis det stof kan kurere bumser, infektioner OG dræbe hovedlus," sagde jeg spøgende, "så skulle vi måske prøve at give bilmotoren en omgang også."

I stedet smurte min kone olien i Ellies hår. Et par minutter efter redte Ellie det omhyggeligt igennem med en tættekam og råbte ude fra badeværelset: "Fedest - de er døde!"

Det pirrede min nysgerrighed. Hvad var det for et stof, der både kunne dræbe bakterier og hovedlus? Og var der nogen videnskabelig bekræftelse på tea tree-oliens tilsyneladende forbløffende egenskaber?

Jeg fandt ud af, at dette ældgamle universalmiddel, som siges at være naturens stærkeste antiseptiske middel, og hvis videnskabelige navn er Melaleuca alternifolia, kan udrette en hel del. Tilhængerne af tea tree-olie bruger den til behandling af så forskellige lidelser som kløe i hovedbunden, dårlig ånde og belægning på tænderne, forkølelsessår, kropslugt, skedesvamp, tør hud, muskelsmerter, ondt i halsen, dårlige negle, sure tæer og bleudslæt.

Tea tree-olie bruges også mod insekter, i tandpasta og hundeshampoo. Og tro det eller ej, olien kan rense dit computertastatur og fjerne mærker efter kuglepenneblæk. Men den virker også som et desinficeringsmiddel, som måske snart viser sig at kunne bekæmpe den medicinresistente MRSA-stafylokok, der har dræbt hospitalspatienter over hele verden.

Men du må kun bruge den rene olie til udvortes brug som for eksempel min søns akne og min datters hovedlus. Og prøv først på et lille stykke af huden, da der er risiko for kontaktallergi i form af udslæt. I produkter mod ondt i halsen er olien stærkt fortyndet, da den kan give alvorlig forgiftning ved indtagelse.

Det var simpelthen kaptajn Cook, der kaldte melaleuca for "te-træ". 1 1770, da kaptajnen og hans mænd sejlede ind til Botany Bay i Australien, lagde han mærke til, at aboriginerne brugte bladene af en mørkegrøn busk til at brygge en helbredende te. De berettede om en magisk lagune, som bladene var faldet ned i, og hvor den lokale stamme badede og tog helsebad. Tea tree-olie blev en del af både den aboriginske folkemedicin og de hvide australieres kultur.

Inden forskerne havde overvejet at teste tea tree-olie i laboratoriet, havde man tilstrækkelig tillid til at lade den indgå som standardudstyr mod insektstik og infektioner i de australske soldaters førstehjælpspakker under anden verdenskrig. Med tiden blev det traditionelle australske universalmiddel afløst af moderne antibiotika. Men efterhånden som overforbruget af antibiotika har vakt bekymring, især fordi bakterierne ofte bliver resistente, har tea tree-olie fået en kraftig genopblomstring.

Olien er billigere end medicinalfirmaernes produkter, sælges i håndkøb, og bortset fra, at der kan forekomme allergiske reaktioner, har man ikke kendskab til nogen skadelige bivirkninger. Men først nu er forskerne begyndt at undersøge midlet grundigt.

Et hold på fem personer i afdelingen for mikrobiologi ved Western Australias Universitet i Perth undersøger dette usædvanlige naturprodukt.

"For nogle få år siden var der ingen oplysninger om olien i lægevidenskabelige eller naturvidenskabelige tidsskrifter," siger dr. Christine Carson, "og det er den fornuftige grund til, at læger er skeptiske og ikke vil anbefale den. Men vi har nu udført en masse laboratoriearbejde, og den har faktisk virkning i reagensglas-forsøg. Olien har en bredspektret antimikrobe-virkning, det vil sige, at den lader til at kunne dræbe en hvilken som helst mikrobe - bakterie, virus eller svamp."

For at afprøve dens egenskaber mod virus vil holdet forsøge at bevise, at tea tree-olie er lige så virksom mod forkølelsessår som de midler, man bruger i dag. Med hjælp fra et hospital i Sydney vil de samtidig undersøge, om den kan hjælpe med til at bekæmpe MRSA.

Hvordan kan det være, at tea tree-olie kan indvirke på en så bred vifte af modbydeligt kravl? "Vi har en mistanke om, at den på en eller anden måde ødelægger membranerne i disse mikro-organismer, så de simpelt hen ikke kan fungere mere," siger dr. Carson.

Også i England er forskerne begyndt på videnskabelige undersøgelser af tea tree-olie, men de har løbet panden mod en mur af skepsis og mangel på penge.

Medicinalfirmaer bruger millioner på kliniske forsøg og tager derefter patent på afprøvede behandlinger, som giver dem monopol på et nyt middel i op til 20 indbringende år.

Men man kan ikke tage patent på en olie, der har været brugt i tusinder af år, med mindre den er del af en enestående ny behandling. Så uden for Australien er den videnskabelige interesse for tea tree-olie minimal.

Og dog har den sine forbundsfæller. "Jeg har konstateret, at tea tree-olie er effektiv mod MRSA i reagensglas," siger Giles Elsom, der er mikrobiolog ved East Londons Universitet.

Olien har også imponeret Denise Tiran, der er lektor i alternativ medicin og jordemoderstudier på Greenwich Universitets Sundhedsskole.

"Jeg har oplevet, at den virker mod trøske, og når man inhalerer den mod luftvejsinfektioner som forkølelse og influenza," siger hun.

"Man kommer to dråber i en skål varmt vand og indsuger dampene.

Vores studerende har også fundet ud af, at hvis man giver børn med skoldkopper et bad med stærkt fortyndet tea tree-olie, kan det hjælpe med at fjerne kløen."

Men hvordan fremstilles det gamle lægemiddel i det 21. århundrede? Christopher Dean, der dyrker tea tree-olie i Australien ligesom sin far, kan fortælle mig det.

Hans Thursday Plantage ligger i det subtropiske vådområde i nærheden af Byron Bay 800 kilometer nord for Sydney, og på afstand ligner den lange lige rækker af tusinder af bløde, fine juletræer.

"Træerne har noget frodigt grønt over sig," siger Christopher Dean begejstret. "De ser faktisk ud, som om de har en særlig energi. Når man går inde mellem dem, udsender de en svag duft, men hvis man klemmer et blad, strømmer der en kraftig frisk aroma ud. Det er en fyrrenåleagtig aromatisk olie, som kan minde lidt om eukalyptus, men med en lille snert af muskatnød."

Processen med at udtrække tea tree-olie foregår nu højteknologisk med udstyr af rustfrit stål og computerstyring. De høstede tea tree-olieblade dampes først i kolossale gryder, hvorefter olien kommer over i ståltromler dækket af kvælstof, for at sikre at den ikke kommer i kontakt med lys og luft. På den måde kan olien holde sig i ti år. Men Christopher advarer om, at hvis den ikke sælges i mørke glas, som opbevares omhyggeligt derhjemme og bruges hurtigt, når de først er åbnet, kan den miste sin kraft.

Christopher Deans salg til britiske butikker, lige fra de største materialistkæder til små helsekostbutikker, er seksdoblet i løbet af de sidste fem år.

Og aboriginernes mirakuløse universalmiddel er i dag en af de største salgsartikler for butikskæden The Body Shop - deres salg af tea tree-olie-produkter, som i øjeblikket ligger på 67 millioner kroner om året, forventes at stige yderligere 15 procent i løbet af de næste to år.

Den fremgang hjælper også efterkommerne af dem, der opdagede tea tree-oliens egenskaber.

I det nordlige New South Wales er der i de senere år blevet plantet mere end 200.000.000 træer, og en del plantager drives nu af og til gavn for aboriginske lokalsamfund.

Der har også været en indirekte miljømæssig gevinst for området. Dyrkningen af træet har genskabt det regnskovsmiljø, der eksisterede inden landbruget. Derfor har området tiltrukket et rigt varieret dyreliv fra flyvende hunde og opossummer til slanger og fugle som papegøjer og den sjældne whip bird, hvis skrig minder om piskesmæld. "I over 100 år har alle farmerne i dette område desperat prøvet at slippe af med træet, som oprindelig voksede vildt," siger Christopher Dean. "De trak det op af jorden. Der var et marked for olien, men træet var i vejen for plantning af de afgrøder, farmerne mente var moderne og virkelig indbringende som sojabønner og sukkerrør."

 


Christopher Dean ser ud over sine hundreder af tønder land med teatræer. "Det er sjovt nok," bemærker han. "I dag er de træer langt mere værd end nogen af de produkter, der blev betragtet som mere værdifulde for blot få år siden."

Health News 2003.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012